29.1.2007

Keisarin makuukammari


Maanantai on hieno päivä. Pojan kuume laski lämmöksi, joten uskalsin saattaen vaihtaa hänet äitinsä hoteisiin. Sitten piti nopeasti kurkistaa kirjakauppoja, josko alessa olisi mitään repäisevää tai varsinkin täydennystä työhommajuttukirjastoon. Englanti-Suomi-sanakirjani on nykyään kanneton rehjake. Ruotsi-Suomi taas on surkea vehje sanakirjaksi, Lea Lampen ei ole suosikkini. Ja sitä kieliopin peruskirjaa piti katselemani, mistä jotain jupinaa oli aiemmissa kommenteissa.

Olihan siä monenlaista tarjolla, mutten osannut tehdä päätöksiä. En arvannut edes Englanti-Suomi-suursanakirjaa ostaa, vaikka sen olisi puoleen hintaan Akateemisesta saanut. Onneksi pysyin kylmänä kuin kalkkuna enkä ostanut hupipuoleltakaan kuin viitisen kirjaa, jotka olivat niin halpoja ettei muuta voinut. (Tekijöitä: H. Böll, P. Roth, Alivaltiosihteeri, E. Leonard, H. Pinter ja hupipuolen kruunasi Nicholas Murrayn Kafka-elämäkerta.)

No, nuo olivat niin halpoja, että säästin rutkasti verrattuna siihen, jos olisin ostanut sanakirjan. Niinpä piipahdin viä kurkona Epekseen, joka oli kätevästi nurkan takana. Sieltä tarttui mukaan Paladinsia, Erkki & Aulista, TV Smithia ja J. Karjalaisen Juhlakokoelma, koska nekin olivat halpoja.

Kruununa oli kuitenkin Elvis Costello & the Attractions, jonka cd-painoksia oli muutama myynnissä kympällä. Niistä Imperial Bedroom taitaa olla kaikkien aikojen suosikkilevyni, vaikka en ole sitä noin 20 vuoteen omistanut enkä kokonaan kuunnellut.
Nyt se pyörähti koneessa. Tänään on näköjään kylmien väreiden päivä, mikä sopikin nasakasti oloon kun pääsin tuolta tuulella höystetystä -14 asteen ulkoilmasta sisään.

Ostin saman tien myös siitä seuraavan Costello-levyn Punch The Clock, jonka muistan niin täydellisen kuuloisena poppilevynä, että se on jo liikaa. Jos Imp on väliin karhean rosoisena kimpoileva, niin Punch on hierottu, sliipattu ja puunattu. Hulvattoman hienoja kappaleita on riittänyt jälkimmäisellekin, mutta edellinen on uskomaton kokonaisuus.

Täytyy testata vielä muistikuvia Punchin osalta, mutta joka tapauksessa äijä oli hirveässä iskussa vuosina 1982-83. Näille kahdelle levylle on löytynyt tuolta ajalta 16 kappaletta vielä bonareiksi, osa kyllä covereita ja vaihtoehtoversioita, mutta suurin osa omia. (Rhinon 2000-luvun tuplapainoksilla olisi näköjään vielä demoversioita yms. noin 30 esitystä lisää.)

En uskalla laskea, kuinka paljon ollenkaan säästinkään aamupäivän mittaan. Mutta onpa hienoa saada hyllyyn uusia levyjä… vielä kun jostain lipsahtaisi sekaan kymmenen vuoden sisään tehtyä kamaa.
Juhlistan Costelloa silti karhupullolla ennen kuin jatkan hommia. Elvis elää.

9 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Pirhana! Jos sä säästit NOIN paljon, niin ehkä mäkin voisin säästää yhen Queen-kokoelman verran... Asia jäi pikkasen kutittelemaan lauantaina, kun kävin musiikkikaupoilla. Harvoin käyn. Okei, nyt vaihtuu jo selittelyn puolelle.

varapygmi kirjoitti...

Jou, Imperial pyörähti jo toisenkin kerran, paranee vaan. Karjalaisen tuuppasin kovalevylle, jotta on helppo ruksia pois liian tutut, joita ei millään jaksa kuunnella. "On kaikki niin kuin ennenkin" on lähellä sitä kastia, mutta mua on eka kuulemasta asti kiinnostunut, onko siinä haettu tahallaan Dylanin "Like a Rolling Stonea" sen suhteen miten bändi soi. (Tuskin esim. Pellen versiota "Enää itkeä voit"). On Jiillä aina kova bändi mukana.
On niin puhkuva olo, että tekisi mieli mennä säästämään vielä maanantaihalvoilla tuopinhinnoilla, joka muki 60 senttiä halvempi. Jos äkkiä menee, ehtisi säästää jopa kympän, jonka voisi sijoittaa huomenna taas levyyn ja…

tosis kirjoitti...

Puoleen hintaan? Oliskohan tän kurjan rannikkokylänkin Akateemisessa englanti-suomi-sanakirja puoleen hintaan? Aina joskus vähän hävettää tehdä suomennostöitä englanti-englanti- ja suomi-englanti-sanakirjojen varassa.

veepygmi kirjoitti...

Jaa-a, Treen puljussa näin yhden kipaleen, hinta noin 45. Ihan vakuuttavalta näytti, 70 000 lähdesanaa, aika paljon lauseita niiden tueksi. Olikohan se Gummeruksen? Nii pal ei jaksa tuoppeja vetää, että saisi säästettyä tuon summan säästääkseen taas saman rahan, jonka voisi… ym.

siru kirjoitti...

Melkonen säästäjä :O
Lähestyy jo säätämistä tollane hoppyily.
Tää näyteikkunashoppailu on guites kivaa..
Tattis.

varapee(aa) kirjoitti...

Jou, työmatskua tuokin näköjään oli. Musiikki pauhaa ja pitää koneen ääressä, vaikka piti mennä paariin jatkamaan säästämistä.
Nuo olivat muuten oikeasti halpoja… Costellot kalleimpia, muut haarukassa 2,5–9 eeroa. Ei ihan joka kuussa ole silti varaa säästää noin himputisti.
Taisin unohtaa, että ostin myös lauantaina Nurmion tuoreen tuplakokoelman, kun sekin oli halpa (8 €). Hauska verrata Tuomaria ja Jiitä, johtopäätöksiä en arvaa vielä lausua ääneen.
Linkit näyteikkunalle:
http://www.epes.fi/fi/product_details.php?p=5869
http://www.poko.fi/cgi-bin/show.pl?page=records_db&num=770

Varapygmi kirjoitti...

Vielä Jiille linkki, jossa on piisilista, sitten paariin:
http://www.epes.fi/fi/product_details.php?p=5405

kervå kirjoitti...

Karjalainen olisi ihan hyvä, jos se ei laulaisi niillä levyillään eikä tekisi niin paljon aivan kammottavia biisejä. Muuten menettelee.

veepee kirjoitti...

Jou, tuo oli eka albumi minkä Jiiltä ostin, etten yltiöfani taida olla. Usein groove iskee, joskus sanat tai muu lällätys puistattavat. Kai se taitava ja musikaalinen silti lie, kun soittajat viihtyvät.