24.1.2007

Alkeiskurssi kieliopissa?

Alkoi vaivata millaisia alkeistökkyröitä saattaa tehdä kieliopin kanssa. Nuorempana luotti tolkuttoman hyvään muistiinsa ja sen lajin kielitajuun, joka tuntui runsaan lukemisen myötä kehittyneen vaistonvaraiseksi ja aika vankaksi. Säännöistä, termeistä ja koulun opetuksesta ei ollut niin väliä, juu.

Nyt tuli houkutus palata alkuun ja korjata perustuksia. Laittaa ne pohjapalikat kuntoon, että siihen päälle olisi helpompi rakennella. Ties kuinka mädäntyneitä tai vinoon menneitä kantavia rakenteita sieltä löytyisi. Pilkkusäännöt on yksi asia, joka olisi hyvä tuntea, että niiden kanssa voisi parhaansa mukaan sitten törkeillä. Puhumattakaan kongruenssista.

Sattuuko kukaan tietämään, missä olisi kätevä kohtuuhintaan käydä suomen kieliopin kursseilla? Voisihan kirjoja lueskella itsekseenkin, mutta siinä päästää itsensä varmaan liian helpolla, tyyliin kyllähän minä tämän tiedän ja ymmärrän. Jos vaikka lukiotason oppeja kertaisi, sillä ne jäivät edellisellä kerralla sen varaan, sattuiko olemaan hereillä tunneilla.

Olisikohan työväenopistolla eteviä kursseja tyrkyllä? Vaikka kausi saattaa olla jo alkanut.

2 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Höpöhöpö, et sä niillä kursseillä viihdy sekuntiakaan. Osta ajanmukainen kieliopas ni se on siinä. Kun kerran tutustut kunnolla, mitä se pitää sisällään, niin tarvittava on helppo löytää aina sen jälkeen.

Suomalaisessa kirjakaupassa näyttää olevan 15 e jonkunsorttinen puolihoukutteleva. Käypä kattoo jos teilläkin olis.

varapygmi kirjoitti...

Noinko meinaat? Terho Itkosen Uusi kieliopas (tarkistanut ja uudistanut Sari Maamies, Tammi 2000) tuossa on hyvänä kainalosauvana, mutta en ole saanut luettua sitä edes läpi, koska paketti on niin tiivis. Monia hommia tulee kyllä sieltä tarkistettua.
Vanhentunutta kamaa on sitten puoli hyllymetriä lisää, mutta ne tunnen vielä huonommin.
Nettiin en tässä suhteessa hirveästi usko, luotettavaa tietoa on vaikea löytää nopeasti ja eksymättä, mutta en ole tosissani hakenutkaan, onko siellä joku aarrekätkö.
Mmm, voi olla liian pitkään kämpillä notkuneen vainoharhoja, mutta yhä houkuttaa ajatus alkeiden kertauksesta. Panen Suomalaisen korvan taakse, kits.