8.1.2007

Kielikikkareita

Joskus syksyllä tupsahti spostilooraan pitkä liuta suomalaisista lehdistä poimittuja hauskoja kömmähdyksiä, ehtaa "jyvät ja akanat"-aineistoa. Silloin panin vahingon kiertoon, lähetin sen varmaan lähemmäs kymmenelle edelleen.
Nyt tuo näköjään teki skambägin, mutta edelleen ne näyttävät hauskalta, vaikken ole hukannut muistiani niin täysin, että samaa yllätysmomenttia tai uutuudenviehätystä irtoaisi enää.

En tiedä mikä niissä eniten viehättää, tuskin pelkkä vahingonilo, vaikka jollekin tutulle se onkin päivän huippuhetki, jos löytää panovirheen lehdestä. Joskus lehtien silmäily ärsyttää siksi, että tökkyrät tekevät lukemisen hankalaksi, olivat sitten semantiikassa, lauserakenteissa, sanavalinnoissa, tavutuksissa tai pelkkiä typoja.

Tällä listalla taas on niin hienoja sivumerkityksiä, että olisi hienoa pystyä itse luomaan vastaavia. Jotkut ovat niin vahvoja, että epäilyttää kuinka kieli poskessa tai tahallaan niitä on viritelty, esimerkiksi:
– Eliel Saarisen tien tunneli on kaikkiaan yli puoli kilometriä pitkä. Umpitunnelissa kuljetaan 350 metrin matka. (Helsingin Sanomat 12.10.)

Parissa oli niin kaunista otetta, että syntyvä kuva kutkuttaa:
– Mika Lahti kaatoi keilat naisia paremmin. (Otsikko Helsingin Sanomissa 10.1.)
– Kala kulkee ontuen vedestä kuluttajalle. (Otsikko Turun Sanomissa 11.10.)

Jossain uutisarvo jää vähän hämäräksi:
– Espoolaisen koulun opettaja luki muiden lähettämiä viestejä. (Otsikko Aamulehdessä 29.11.)

Sitten on niin karua jälkeä, että ihmetyttää mitä tekstin laatija on nauttinut:
– Aiemmin nainen ilmoitti tulleensa pahoinpidellyksi Koivukujalla, jonka tekijöinä oli ollut kaksi outoa miestä. Nainen jätti valheellisen kertomuksen poliisille tämän entisen poikaystävän kehotuksesta. (Raahen Seutu 17.11.)

Aika monessa on ajantaju ja tekijän määrittely mennyt poskelleen:
– Lahdessa kuollut ampui poliiseja. (Otsikko Pohjalaisessa 4.8.)
– Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa hoidetaan 25 vuotta
veloituksetta. (Turkulainen 28.8.)
– Lääkäreille ohjeet lapsen pahoinpitelystä. (Otsikko Aamulehdessä 3.2.)

Lopuksi vielä muutama suosikki, jotka ovat kauniita esimerkiksi toisen merkityksensä ansiosta:
– Mies löi liikuntarajoitteista miestä pankkiautomaatilla. (Otsikko Koti-Kajaanissa 15.1.)
– Pahoinpitely aiheutti aivovamman ja vei työkyvyttömyyden. (Otsikko Länsi-Suomessa 4.10.)
– Nainen kestää heikosti peräänajoa. (Otsikko Aamulehdessä 29.1.)
– Kouluruoka aiheetta oppilaiden hampaissa. (Otsikko Kangasalan Sanomissa 3.4.)
– Vuodepotilaan syöminen voi olla hankalaa. (Otsikko Sydän-Satakunnassa 8. 12.)

Hjuu, en tiedä yhtään kuinka kauan nämä (tässä vain pieni osa) ovat kiertäneet tai onko vielä ihmisiä, jotka eivät näitä ole nähneet. Enkä osaa arvailla mihin vuosiin päivämäärät viittaavat enkä edes kuinka aitoja nämä ovat. Ties vaikka joku olisi jaksanut näitä keräillä, mutta matkan varrella niitä olisi sitten paranneltu hauskemmiksi…

8 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Tämä on minusta aika hieno ja tuoreehko lisäys: "Kalevankankaalla hautapaikat ovat kiven alla, mutta Juice Leskiselle järjestyi hauta pääportin läheisyydestä." Ilta-Sanomat

kervå kirjoitti...

Aitoja tai ei, niin kylläpä piristi.

Ohari kirjoitti...

Hitsi, tuli räkä nenästä. Panovihreillä on nääs sattumoisin pehmustettu sija pääkopassani.

Varapygmi kirjoitti...

Hyvä Juice, hieno täydennys.
Eivät näköjään ole sitten liian kaluttuja, mikä oli plokitoimitukselliselta kannalta iloinen uutinen!

tosikko kirjoitti...

Juma, onko Aamulehden armoitettu rikosjuttuavustaja Nimi Muutettu, jonka tekstien avulla opettelin nuorena eroon "enhän minä voi editoida oikean toimittajan juttua" -rimakauhustani, siirtynyt Raahen seutuun, vai kasvaako niitä jossain lisää?

Varapygmi kirjoitti...

Moro Tos! Joskus näkee tuollaisia tekstimöhkäleitä, joista on vaikea käsittää edes mitä on aiottu tarkoittaa, kun kapuloiminen on kohonnut etusijalle. Jännä ajatus, että niilläkin on tekijänsä, kuten arvon Nimi Muutettu, sekä edelleen oikojansa, jotka ehtiessään parhaansa mukaan palauttavat karkailevia viittauksia ja sivulauseita lukijoiden käsityskyvyn piiriin.
Eikä sillä, etteikö niitä itsekin olisi ihan tarpeeksi maailmalle saattanut, mutta ei oma rupsu pahalle haise, väitetään (kakkapuhetta).

Siru kirjoitti...

Lähes päivittäin saa lukea vastaavia. Ei se mikään vitsi ees oo..
Joskus tulee jopa vihaiseksi toimittajien sanavalinnoista/kömmähdyksistä.
Naurattaahan ne silti...
Että palkkakin maksetaan :)

Toiset ne voi tehdä työnsä miten sattuu...
En tahtois moista kunniaa...

veepygmi kirjoitti...

Jotenkin ymmärrän, että kireän aikataulun takia voi olla välillä autopilotti päällä. Ei pysty näkemään kokonaisia lauseita vaikka haluaisi. Itse on helposti huono näkemään toistojaan ja hataria lauserakenteitaan, jopa typojaan, koska tietää mitä siinä piti lukea. Siksipä ketuttaa, että oikolukeminen on katoava luonnonvara, kun koneet hoitavat typojen karsimista.
Tämä näkyy ilkeästi kirjoissakin: jos joku valpas, kielitajuinen nopea lukija käyttäisi muutaman tunnin, monesta opuksesta saisi paljon luettavamman korjaamalla parikymmentä typoa, tavutusta ja jonkun satunnaisen kömpelön pilkutuksen tai lauserakenteen. Ei kai se kovin kallista kustantajalle olisi?
Noissa poimimissani lauseissa epäilen olevan paikoin tahallista herkuttelua, jos ne siis ovat aitoja. Kyä kai toimittajat aina vähän kikkailevat.