7.3.2007

Kevyen kulttuurin katselmus

Tuli maanantaiyönä tutkittua todella raskaita nimiä taiteen, filosofian, kirjallisuuden ja juustojen saroilta, joskin kaukoputki jälleen väärin päin ja "Full Monty" Pythonin sekä YouTuben avustuksella, mutta pitäähän sille vastapainoa saada.

Kun istuskelin äsken kampaajalla… eikä kun siellä olivat Dino, Jimppa ja Orson. Parturissa? Eikä kun se oli taas Origo, joka siellä aikoinaan lueskeli Saarikosken Prahan päiväkirjaa (joka kuulemma alkoikin lupaavasti kupin tekemisellä ja öitsemisellä). Yritän uudestaan.

Kun istahdin äsken bussiin Metro ja litran maito kourassani, löysin sieltä pari puolikiinnostavaa musiikkiin etäisesti liittyvää juttua. (Nimittäin Metrosta, maitopurkkia en vielä lukenut. Käynnistyy polkka vähän kankeasti.)

Ensinnäkin tämmöinen [lähde siis Metro 7.3.07]:

Mikään ei ole niin vanhaa kuin vanhat vitsit, mutta lähituntumassa tulevat pari vuotta vanhat hitit. Enkä tiedä olenko umpimettässä tai ainakin pitskulla (kuten alle kouluikäisinä Kalliossa kutsuimme pihaa), mutta Shakiran Hips Don't Lie kiinnostaa minua. Se on harvinainen pintahitti, jonka tunnistan ja joka on hiukan ilahduttanut soidessaan ehkä vuosi sitten jossain ruokaravintolassa.

Pyydän kauneimmin jotakuta asiasta jotain ymmärtävää (Kriisipuuro? Kervå? Elma? Vt? Kaura? Jazmanaut? Urpo? Sedis? Enibadi?) valaisemaan vaikkapa että:
– Laulaako Shakira huonosti hyvin vai hyvin huonosti? Mitä se Wyclef Jean siinä puuhaa?
– Eikö se ole laulumelodialtaan ja rytmisesti aika ovela kappale suurhitiksi?
– Onko Shakiralla yhtään muuta hittiä, joka voisi tarttua positiivissa hengessä päähän? (Tuota on vaikea tietää, jos inhoaa tätäkin.)
– Tuleeko mieleen muuta hittiä, josta tuo voisi olla jäljitelty? Onko se edes omaperäinen?

Toinen suuruutinen [lähde sama] oli tämmöinen, jossa isän ja pojan suosikkien tiet risteävät hetkellisesti:


Martti Servo & Napander on tuottanut erittäin hilpeitä hetkiä niin levyltä, telkkarissa kuin lavallakin. Jouduin muutama vuosi sitten miettimään jääkiekon MM-kisojen yhteydessä, onko 'Lätkän ihmemaa' karmeaa tuubaa, mutta kolmannella tai neljännellä kuulemalla se alkoi naurattaa, enkä ole sen jälkeen päässyt taudista irti. Nyt se ei ole kyllä oirehtinut yli vuoteen, eikä vuoteen alle mahdu oirehtimaan, mutta piilevänä se yhä jyllittää.

Minua huvittaa lehtijutuissa Servon kapuloiva, runsas ja antava kielenkäyttö, mutta suurin yllätys oli, että monet esitykset ovat kestäviä kunnon piisejä kertahauskuuden sijaan. Esimerkiksi "Täysosuman!" hittien 'Samba kuppi kuumaa' ja 'Ufo tarjosi kaakaon' tai livealbumin "Avatkaa ovi!!" lumovoima ei ole hellittänyt. Napander on komia bändi, sen on väistämättä huomannut keikalla, vaikka valitsemansa tyylilaji ei ihan rajuinta rokänrollia ole.

Lordi on taas ollut pojan suosikki kappaleesta Would You Love a Monster Man alkaen. Minä en ole kauheasti päässyt makuun, vaikka euroviisuvoitto säväytti ihmeesti, kun satuimme näkemään finaalin tiikerilauman Turun kokouksessa ravintola Proffassa. Pikkulillit ja etusormet olivat yhtäaikaisesti tanassa jatkuvalti loppuillan, käden heiluessa usein jopa pään yläpuolella.

18 kommenttia:

Urpo kirjoitti...

Olen otettu oletuksesta että tietäisin jotain Shakirasta, mutta mun listahittituntemukseni on jäänyt tonne jonnekin Roxetten huippuvuosien kohdalle jumittamaan. Mulla on radiovamma, en ole ikinä kuullut edes yhtään Crazy Frogin kappaletta.

Umglemjt? Radiovamma hollanniksi?

Kaura kirjoitti...

Mielestäni paras versio Shakira-hitistä on poikani laulama. Pakkohan siitä oli ruveta tykkäämään! Nuoriso saastuttaa musiikkimaun.

Ei vaiskaan. Ottamatta kantaa plikan laulutaitoihin ja Wassnamen örinöihin tai etenkään sanoitukseen on sanottava, että rytmit ja melodiat ovat onnistuneet kys. piisissä. Mummielestä.

Varapygmi kirjoitti...

Urpo! Oletin oikeastaan vaan, että kuka tahansa tietää näistä hiteistä enemmän kuin minä, en etsinyt suurinta Shakira-fania. Nimesi antaa kyllä olettaa, että tunnet banaalit junttihuvitukset, mutten tiä onko Shakira sitä. Hölö hölö, crash boom bang.

Paha virhe tehdä tuollaista listaa plokihahmoista, koska se kääntyy herkästi itseään vastaan nuolemiseksi ja pyllistelyksi, vaikka viattomasti vain tuikkaisi joitakin nimiä. Tuli nyt mieleen muitakin, jotka olisi voinut mainita.

Kaura, kiva kuulla ja olisi kiva kuulla myös pojan takuulla verevämpi versio.

--KATA-- kirjoitti...

En nyt oikeen tiedä. Meillä on melkein kaikki sallittua, paitsi Shakiran kuuntelu. Jos sitä tulee radiosta, pitää heti sulkea. Bob on jotenkin traumatisoitunut ja alkaa kuulla pahoja ääniä, siis siihen Shakiran joikaamisen sekaan. Ei yhtään hyvä.

veepygmi kirjoitti...

Oi, trauma. Eihän se ole Traum saksaksi? Pääsin kuulemaan sen styken ns. puhtaalta pöydältä, tietämättä yhtään kuka laulaa ja miltä hän näyttää, mikä ehkä auttoi siihen, että se kiinnosti.

Hipit eivät valehtele.

Kriisi kirjoitti...

Shakira on onnistunut vaihtoehtotuote. Musiikillisesti kiinnostavampi kuin amerikkalainen, ylisileäksi ja tylsäksi höylätty r&b-formaatti a la Beyonce ja kumppanit. Lisäksi muodokas, eikä mikään aguilera-riuku, mutta luonnonlapsimainen. Kujertava ääni eroaa myös massasta, eikä taidot nyt ihan peppulista ole. Siinä kai se. Siitä Wycleff Jeanin räpeltämisestä en sano mitään, mieluummin katson sitä kuolaavaa Alejandro Sanzia siinä toisessa videossa... Siis ei se, jossa hipit ei valehtele, vaan siinä kidutus-nytykytys-sipulinleikkaus-jäteöljyssäkieriskelypätkässä.

Etkai sä oikesti luullut että mä osaisin mitään älykästä sanoa?

Varapygmi kirjoitti...

Tuossahan oli runsaasti, kiitos! Minä kun en tunne neitosen taustoja enkä tätä videota, saati tuota toista.

Hui, pitää ruveta hommiin, ettei unohdu tänne ja väsytä itseään Shakiraa ajattelemalla.

Raikas H. (ihrakas?) kirjoitti...

Tätä lukijaa on tavannut hytkäyttää Shakiran niekautus "Alla pukimies sull' on tarina loppumatoin." Kylläkin niin, ettei kappaletta tarvitse kuulla kokonaan, vaan että tämä kyseinen säe sukeltaa korviin pääkopan uumenista. Onko väite kaikkiin pätevää painavaa faktaa? Vai kaikkiin pätevää painavaa mielipideasiaa?

Varapygmi kirjoitti...

Joko minä tai raikas h. on nyt luultavasti hiukan nenässä. Tai ehkä olen vain nk. "väsynyt", kun en ihan ole kärryillä. Terveisin rah-sika

raikas h. kirjoitti...

Pahoittelut, ajatus saattaa olla turhan kiekuralla. Viittaan kuitenkin Shakiran takavuosien hittiin Underneath Your Clothes There's an Endless Story.

veepygmi kirjoitti...

My bad. Olin sekä väsynyt että hiukan nenässä, enkä tunne mainitsemaasi Shakiran hittiä, joten emmeet ymmärtämiseen olivat vähissä. Mutta Ihrakas on hieno mikäs-se-onkaan – anagrammi. Ei tosin ehkä kuvaavin neitoselle.

Urpo kirjoitti...

Niekautus! Mun uusi lempisana. Katson klyä myös Idolsia.

Urpo on himassa, urpon pitäis kääntää, urpo lukee blogeja ja jo kertaalleen luettujen blogijuttujen kommentteja.

veepee kirjoitti...

Tuttu kuvio, valitettavasti. Kymppätonni on tältä aamulta puhki, mutta ehkä 60 000 merkkiä lisää olisi suotavaa saada painokelpoiseksi asti tänään. Ans kattoo.

Vt kirjoitti...

Shakirahan oli silloin joskus ihan oikea muusikko, joka soitti keikoillaan siellä Kolumbiassa tai jossain muussa ulkomaassa mm. harmonikkaa.

Ne olivat hyviä aikoja, ne. Uusia, englanninkielisiä lauluja en ole erityisen tarkoituksellisesti kuunnellut.

Vt kirjoitti...

(Ja onhan sillä hanuri aika lailla vissiin käytössä näissä uusissakin biiseissä, ainakin musiikkivid... Äh. Hah hah... Hanuri!)

Varapygmi kirjoitti...

Khehe! Paitsi hanuri, myös Squeeze Box elikkäs Kurttu, josta Who ja Moog ovat kertoneet. ("Se menee auki, kii ja auki, kii.") Olen ollut sokea Shakiran suhteen, mutta nyt sain silmälasit. (Ontuu vähän. Olen ollut likinäköinen?)

Kun informaation kultajyväsiä on tullut, intouduin katsomaan tiedon aarreaittaa. Wikipedia tietää kertoa hänestä paljon, muun muassa ettei hän ole mikään tytönhuitukka enää, kuten jo tiesitkin. (Vanha romu?)

"Äidillä on kurttu, siks isä sen nai
… joka yö sen palkeet vaikeroi"

Sedis kirjoitti...

Akiran minäkin tiedän, ja Shake, baby, shaken.

Shakira lienee salanimi: oikea on S-kihara ja viittaa laulajan vibaan ja hiuksiin.

Varapygmi kirjoitti...

Kiitän! Toivottavasti oli hyvä filkkarireisu. Koetimme kyllä perjantaiyönä väijyä Kauran kans Poolissa, josko sinunlaisia hahmoja liikehtisi äärellä, mutta ei osunut silmään.