10.9.2007

Hedelmä kukonhäntää nostaa

Palauttava viikonloppu teki oikein hyvää, kiitos kysymästä. Kipsikäsi-Rutuaartti, eli poikani, oli hyvällä aktiivipäällä, ei siinä vasemman kyynärvarren kahlitseva jötikkä paljon häiritse. Pelasimme ottelun shakkia, potkimme jalkapalloa soraisella hiekalla ja liian pitkällä nurmella ("mä en voi mennä maaliin", kipsin takia), söimme monenmoista mukavaa ja kävimme eilen katsomassa Simpsons-elokuvan.

Leffa oli ihan kivaa katteltavaa, varsinkin kun monet kohdat naurattivat poikaa vinhasti, mutta aika paljon ovat vuosien mittaan saaneet laimennettua perheenjäsenten luonteita sekä pyöristettyä kulmia. Esiin tulee jatketun komedian suurin synti: alun perin persoonallisuudellaan suuria hetkiä tuottaneet hahmot joutuvat parin piirteen orjiksi, kun heidät pannaan marionetteina hyppimään käsikirjoituksen mukaan. Rattaat siirtyvät siis vetojuhdan eteen.

HYVIN LIEVÄ SPOILERI TULOSSA: Elokuvan jo toisen kerran nähnyt poika kihersi palatessa bussipysäkille ja vielä tänäkin aamuna Bartin noloa hetkeä. Sitä kun harras ruoansiunaus keskeytyi ja muuttui sen tapaiseen muotoon kuin: "Thank you Lord for this… penis." Yritin varoitella, ettei suotta enää koulussa sitä toistelisi.

Poika on muuten pitänyt paljon vanhoista Simpsons-jaksoista, vaikkei kaikkea takuulla honaakaan, mutta parin tuoreemman kohdalla on pitänyt niitä suorastaan vastenmielisinä. En ryhdy hänen mielipidettään (yli)tulkitsemaan, mutta olen ollut samaa mieltä, koska entinen oivaltava räävittömyys löysi oman tasapainonsa, jota oli vaikea sovittaa vallitseviin normeihin. Nykyinen sohii aikansa ja tekee reikiä lähinnä omaan kuplaansa.

Viime viikolla sattui sellainen outo onnenhetki, että riemastuin kaupassa erikoistarjouksista. Ostin poikaakin varten runsaasti hedelmiä, koska lähisuurkaupassa myytiin niitä euron yksikköhintaan, osa per paketti, osa kiloa kohti. Skannasin oikein kuitinkin, koska äidyin tekemään vertauksia, esimerkiksi: 1,25 kiloa banaaneja ja 1,5-kiloinen hunajameloni maksoivat saman verran kuin olisi maksanut kilo kotomaisia* tomaatteja. Tai kilon sipulipussin hinnalla sai puolen kilon tötsän viinirypäleitä ja kilon nektariineja.

Ei ollut lähiruoan juhlapäivä se tämän kuluttajan kohdalla. Pitäisi kai miettiä, montako killinkiä niistä rahoista enää voi päätyä kaukaiselle viljelijälle. Eivätkä nuo korvikkeista käyneet, sekä sipulia että tomaattia piti järsiä päättyneellä viikollakin.

Kuitista voisi vielä mainita, että tupakit ja kaffe menivät kyllä omaan käyttöön, kun taas poikkeukselliset einesruoat perustelin** sillä, että tuona keskiviikkona poika ehti vasta koulun, iltapäiväkerhon ja sirkustunnin jälkeen syömään ilta-aterian, jolloin se piti saada nopeasti pöytään… enkä toki muovipussia hankkinut sitä varten, että hän saisi työntää siihen päänsä.

* Närpeksessä on kuulema jalostettu tomaattilajike, joka näyttää upealta mutta on silkkoa, suorastaan kaameaa kamaa sisukaluiltaan. Niitä myydään suomenruotsalaisille nimikkeellä "inhemska tomater". (tsori, vanha vitsi)
** Mitä niitä perustelemaan, mutta mieluiten värkkään itse ruokaa maun, ainesten valikoimisen ja tekemisen riemun takia. Punainen maitokin kuuluu listaan siksi, että se on parasta puuronkeittoon.

4 kommenttia:

Polgara kirjoitti...

Tomaatit, nuo Närpiön rubiinit (vielä vanhempi vitsi). Hassua, just eilen(kö) päivitin tomaateista ja iloitsin hollantilaisten tomaattien tultua, jotta voin itse niitä kypsytellä viikon aikana - ja pääsen paljon halvemmalla. Että köyhän lähiruokaa, ikäänkuin.

Varapygmi kirjoitti...

Jou, niin kalliita kotimaiset ovat, että ostan vähemmän, vaikka ruokaan ja leivän päälle ovatkin hyvää kamaa. Kotomaisen ylivertaisesta mausta en enää ole yhtään varma, hiljattain ostamani puolalaiset (noin euron kilo) kelpasivat mainiosti vaihtoehdoksi. Mauttomia tehoviljeltyjä löytyy läheltäkin.

Lurker kirjoitti...

Mitä kauempaa ruokaa tulee, sitä halvempaa se on.

Paitsi jos itse metsästä hakee, niin kuin nyt sieniä, joita löytyy koriin minkä kerätä jaksaa.

Ne Pirkan kotimaiset omenapussit ovat olleet ihan ok.

varapygmi kirjoitti...

Piileekö tuossa joku opetus? Tai edes järki, siis että kauempaa tulee halvempaa. Hongkongissa oli ennen ylitarjontaa halvasta rihkamasta, ehkä hedelmistä on samaan tapaan ylitarjontaa jossain.

Sieniretki olisi kova sana, niin paljon ne kastikkeessa iskevät, vaan olen saamaton.