21.11.2006

Irvistelyä sanan äärellä

Silloin tällöin tupsahtaa esiin uudissana tai vanhan uusi käyttötapa, joka ärsyttää sitkeästi vaikka muista se on niin ihq, että suosio leviää kuin musta surma. Ajattelin listata pari esimerkkiä, jotka ehkä kertovat vähemmän näistä sanoista kuin omasta iästäni ja muutosvastarinnastani. (Voin vain kuvitella, kuinka paljon nuorempaa polvea oksettaisivat useat käyttämäni sanat, mutta niistä moni on sentään kertakäyttösanoja, jotka voi viskata heti käytön jälkeen mäkeen. Ai niin, sama voisi päteä näihinkin?)

1. eläköityä Ymmärrän jonkinlaisen tarpeen tälle sanalle, kun se suuri sukupolvi vetäytyy eläkkeelle ja kaipaa napakkaa sanaa, jolla toimia esmes lehtijutuissa. Silti tuo sana särkee yhä korvaa. Ehdotan kolminkertaista kannustushuutoa harmaantuvalle ikäluokalle: Eläköidy! Eläköidy! Eläköidy!

2. tähdittää Tarve on jälleen olemassa lehtikielessä, koska tärkeimmäksi jaettavaksi informaatioksi nousee kenen nimellä esimerkiksi leffaa myydään. Silti huomaan toivovani, että elokuvatoimittajat (jotka yhä harvemmin tuntuvat olevan kriitikoita – tai sitten kaikki ovat nykyään kriitikoita) tyytyisivät tähdittämään juttunsa, jotta näen helposti millaisille elokuville he antavat eniten ja vähiten pisteitä. Antaisivat tähtien näytellä tai vaikka vaan esiintyä omana itsenään.

3. kompata Tähän on törmännyt yhä useammin, usein sympaattisissa yhteyksissä, mutta sekään ei pelasta. Levyraadin Klaus Järvinen pilasi setämäisyydellään kenties saumat, että voisin niellä komppaamisen irvistelemättä muualla kuin pätevässä, sisäistyneessä rockmusiikin ruotimisessa. Vai tuleeko tässä joku sukupuolikuilu, kun erityisesti naiset tuntuvat kernaasti "komppaavan" toisiaan tai edellistä puhujaa?
Komppi on tärkeä, kuten käy ilmi Kollaa Kestään kappaleella Tätä oli elämäni: "Minä soitin kompin, toiset pojat säesti".

4. ihku Kaksipiippuinen miekka, koska lähtökohtana ahdistukseen on epäilys, voiko mies käyttää luonnikkaasti kantasanaa ihana. Itsellä harvoja poikkeustapauksia sanan käyttöön on se, jos sattuu ihastumaan ihmiseen tai asiaan, eikä suostu pöhköystilassa käyttämään arkisempaa adjektiivia, tai jos haluaa ironisoida, sarkasmoida (öh?) ja vaivihkaa ilkkuen käsitellä muiden ihastelua. Tässä mielessä ihq on ernomainen helpottava muoto, koska siihen on jo sisään rakennettu voimakas pilkkalatinki raavaan miehen käytössä.

5. olletikin Tämä on jo vanha juttu, isä siitä taisi ajoittain mainita 70-luvulta lähtien, mutta on huvittavaa, että sanaa näkee harvakseltaan ja melkein aina väärin käytettynä, olletikin lehdissä. Silloin kun se esiintyy, käyttäjä tuntuu luulevan merkitykseksi "oletettavasti" tai jotain vastaavaa. Terho Itkosen Kielioppaasta merkitys ja esimerkki: "varsinkin, etenkin: kesällä, olletikin heinäkuussa".
Tiedä häntä, ehkä vanha merkitys vain katoaa ja uutta saattaa joku ajoittain väläyttää jossain.

Saisikohan näistä muodostettua jonkinlaisen jättipotin, hmmmm… Elokuvaa tähdittävä eläköitynyt laulaja on ihku, olletikin myös häntä komppaava vastatähdittäjä.
Sortsi, ehkei sentään.

6 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Tähdittäminen tökkii minuakin silmään puoliammattimaisesti. Auts. Etenkin olletikin joskus myös tökkäisee. Ihkua käytän itse piruuttani, koska olen sen arvoinen. Hmm, ei mulla mitään askaa ollu, piti vaan kommentoida jotain, kun on toi tentti perjantaina ja silleen niinku totanoinniin.

Elma kirjoitti...

Hei salavävy.. eiku mikäs sala-nato tai -lanko sää nyt mulle ookkaan.. (Kaura, help!).
Hyviä nää sun ärsytyssanat. Tota eläköitymistä mä olen kans miettinyt.. kun siitä tulee mieleen niin kovin joku ilakoiminen ja eläkkeelle lähtöhän on vakavaa hommaa..

Mulla on ja pysyy ärsytyssanojen ykkösenä, kakkosena ja kolmosena aina ja iäisesti nämä jo vakiintuneet hirvitykset:
paituli, äityli ja äippä. RÄYH!

Äitienpäivän alla elämäni on aika tushkaa siis.

Varapygmi kirjoitti...

Tui tui, kälyke! Minkä värisen paitulin sait viime äippäinpäivänä? (Sortsi!)

Vantteralta kuulosti Kauran perustelu ihkun käyttämiselle.

Entä se komppaaminen, onkohan siinä sukupuolikuilu?

Elma kirjoitti...

GRRRRRRRRRRRRRRRR. Ei onneksi tullut minkään väristä paitulia tälle äitylille, eikä tästä saa ees puhua, koska tähditän kohta jotakin pataan ja eläköidyn sitten ja olletikin se on sitten ihkua se.

Komppi onkin sitten jo hieman monitahoisempi juttu.. en tykkää kompata ihmisten puheita, vaikka samaa mieltä olisinkin. Niin harva kuitenkaan puhuu beat-kompin tahtiin, jonka osaan soittaa rummuilla tai vaikka läpsiä käsillä.

No mut siis komppi on hyvä asia vain soitannassa, paitsi jos Kulaus Järvinen sen sanoo silmälasien alaosa poskia vasten painautuneena (tällänen käsitys mulla on sen rilleistä).

Äh. Tulipa vantteran ihku kommentti.

Varapygmi kirjoitti...

Jep jep, ehkei se komppaushalu liitykään niin pukusuoleen kuin sukupolveen…
Kulaus oli taitava olemaan äärimmäisen epärock, vaikka kovasti toimensi aiheesta.

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin taannoin sanaan eurottaa. YÄK!