22.11.2006

Pölyt pois sananpätkistä

Jutellessa ja lehtitelinettä penkoessa käteen osui vanhoja papereita, joille olin printannut näköjään tammikuussa 1994 nk. "pätkäsanoja". Ne olivat silloin harrastuksena pari vuotta.
Ideaan minut vihkivät Larssi ja Uolevi Nojonen, joista Larssi toimi välimiehenä, Uolevia en koskaan tavannut. He kokosivat muun muassa näitä pätkäsanoja sitten kirjasarjaansa Rikkiviisaan käsikirja.
Serkukset (? muistankohan oikein) olivat arvuuttaneet toisillaan kymmenittäin, jopa sadoittain tehtäviä, joissa haettiin sanojen (myös yhdys-) sisältä toisia sanoja ja haarukoitiin niitä vinkeillä tähän tapaan:
Kuka kirjailija?
Kiuasta-vihloi
Kaminaa-sattui
jolloin vastaus on vääjäämättä Hellaa-koski

Itse tein siitä semanttista rakennetta hyödyntävän viritelmän, koska etunimen kera vastauksen voi lukea lauseena. Vinkit menivät jotenkin näin:
Antti Kiuasta-hipaisi
Aapeli Kaminaan-tarttui
Alpo Uuniin-satutti

Askarrellessani johdatin teemaa hitusen uuteen suuntaan, päästäen seulasta läpi myös aikuisviihteellisempää materiaalia, jota ilmestyikin sitten Vappuneekerissä hienon kuvituksen kera (onko tallella, Kaura?). Tässä muutama esimerkki, vastaukset taidan tuupata kommentteihin kunhan jaksan.
Siis kysymys kertoo mitä haetaan ja kolme vinkkiä haarukoivat vastauksen eri osat, jotka yhteen liitettynä kattavat joka kirjaimen. Tavuviivat ovat vain lukemisen helpottamiseksi, niitä ei vastauksessa esiinny.

1. Eläin jolla on leveä takalisto?
grön-ekstaasi
rautavaara-spiidi
junkkarinen-koka

2. Ilmoittaa hallitsemisen määrää?

bussin-henkilökohtaisia
jeepille-kuuluvia
farmarin-hallussa

3. Muuan sieni?
turska-ginrommi
punakampela-marjapussi
toutain-paskahousu

4. Tunnetila johon ei kuulu riehakkuus?
perämoottorin-leviä
airon-yllästä
purjeen-rukaa

5. Henkilö joka ei malta nukkua?
oksettava-myöhäismittelö
hyi-iltaurheilu
kammo-pimeydenleikki

Nämä olivat vain lämmittelyä, koetin pistää tuohon tarpeeksi helppoja – lasten kamaa. Mutta jos joku haluaa lisää tällaisia, niitä on kyllä varastossa muutaman kymmentä.

5 kommenttia:

Varapygmi kirjoitti...

Juu, ne vastaukset saman tien:
1. virtahepo
2. autonomia
3. seitikki
4. melankolia
5. yökyöpeli
Eivätköhän tavuviivojen paikat löydy riittävän helposti, jos noita viitsii tutkailla?

Kaura kirjoitti...

No pimpula, melankolia jäi arvaamatta pikakierroksella. Mut jotkut oli jääneet syöpymättömästi entuudestaan johonkin aivokerrostumaan. Ainakin yökyöpelistä olen piirtänyt kuvankin.

Elma kirjoitti...

MAHTAVIA! Mä kun oon niin melankolinen, niin bonjasin sen heti! Mutta Virtahepoa en sit taas hiffannut, koska meil ei oo sellasta ees olkkarissa kert.
Kohtaa viis piti vähän aikaa runk.. anteeksi rukata eestaas, koska tavuviivahämäys jotenkin niin.
Joo lisempää vaan tälläsii jos sopii.
Kiitos ja näkemiin sinne salavävylään! (tai -lanko, -nato... kuka näitä salasukulaissuhteita jaksaa muistaa)

Varapygmi kirjoitti...

He! Tehän nopeita olette. Joku oikeasti lukee näitä juttuja?!

Surku tulee, Kaura, kun kuulee uusia todisteita mihin kukin muistiaan tärvää, vaikka kaiken (eli liikaa) saisi irti jos tuommoiset vain kävisivät käyttömuistissa. Et kai viitannut voimasanalla typon kera Pasi Kumpulaan?

Voi hellsteeni, Elma! Kuka sen olkkarista källi ja miten saitte täytettyä tyhjän tilan?

Elma kirjoitti...

Aijai, täällä mä vaan intopiukkana keksin uusia jatkeita noille seitikeille ja yökyöpeleille. Oon jo keksinyt monta! Niinku esmes hauki-ventti ja peräsimen-rukaa.

Olkkarissamme on kieltämäti sellanen helvetinkiven mentävä aukko, kun virtahepo pöllittiin! Tekijästä ei ole vielä tietoa.