30.5.2007

Takaisin 50-luvulle

Tänään on vaihteeksi pop-kulttuuripäivä, sillä kieppasin käymään toimistolla vietyäni pojan jälkiesikouluun, vai mikä se mahtaa olla, kun on jo esikoulun graduaatti, mutta jatkaa yhä samassa paikassa.

Painosta oli tullut kivoja lehdyköitä ja kirjoja, myös sellaisia, joissa näppini ovat pelissä. Esimerkiksi tästä leikkeestä saattaa joku plokilukija muistaa lauseen, joka on nyt asemoitu ja painettu oikein kuplaan.
Taikka sitten juhlava kirja, jonka käännöstöihin olen vähän osallistunut. Siihen on kasattu kaikki Masin päivästripit ja sunnuntaisivut vuosilta 1950-52, eli aivan alkupäästä.

Näyttää moukevalta opukselta, sivukooltaan hiukan pienempi kuin A4 (siis kyljelleen käännettynä: vähän lyhyempi ja hitusen korkeampi). Painotyö, esittelyt ja toimitustyö kaikkinensa näyttää ansiokkaalta näin nopeasti bussimatkalla silmäistynä. Kyllä Ruotsin Masi-ekspertti Alf Thorsjö aiheensa hallitsee. Sarjakuvien ja varsinkin niiden käännösten puntaroinnista jäävään itseni, sillä olin siinä hommassa osallisena.

Seuraavaksi aion tutkailla kahden elokuvan dvd-pakettia, jonka löysin eilen vitosella divarista nimeltä Makedonia. Rock Around The Clock ja Don't Knock The Rock, molemmat vuodelta 1956, tehty railakkaaseen tahtiin lypsämään Bill Haleyn ja rock'n'rollin läpimurtoa elokuvassa Blackboard Jungle eli Älä käännä heille selkääsi.

Se taas perustui kirjaan, jonka oli kirjoittanut Evan Hunter, joka tunnetaan paremmin poliisikirjoissa käyttämällään taiteilijanimellä Ed McBain, mutta se ei kuulu asiaan mitenkään. Saa nähdä, irtoaako Haley-leffoista aihetta polkkaan, vaikka he rajumpaa nuorisomusiikkia esittelevätkin, eivätkä sunkaan mitään piiritansseja, kansantanhuja tai nahkahousurellestyksiä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huimaa. On varmaan hieno tunne kun on ollut mukana hommassa ja näkee sitten työnsä hedelmää. Hienoa kuplapuhetta :D KUPPELIS!

Varapygmi kirjoitti...

Kits, joskus se säväyttää, kun teos on komia. Kyllähän nuita julkaisuja tulee kymmeniä vuodessa, mihin jollain tavalla on osallistunut.

Takavuosina pysähdyin toisinaan ohikulkiessa katsomaan lehtihyllyjä kaupoissa ja laskemaan monessako lehdykässä ja kirjasessa on tekijänä mukana. Enkkari oli varmaan kuusi ja neljä oli ihan tavallista. Olisi oikeastaan kiva, jos olisi jaksanut kaikki taltioida, mutta siihen ei ole venynyt.

Joskus on tullut korni olo, että olen itseni kovin ja ainoa fani, mutta kuten fanit niin usein, en jaksa pysyä uskollisena tai tutustua kaikkiin tuotoksiin kunnolla - siis noin jälkikäteen.

Anonyymi kirjoitti...

Minä voisin olla vaikka toinen fani :)

Anonyymi kirjoitti...

Reippaasti vain kokoamaan bibliografiaa ja laittamaan se tänne niin voidaan fanittaa kaikki.

Ja blogin sivuun fanituotekauppa, haluammehan kaikki varapygmi-t-paidan ja jättijulisteen seinälle :)

Anonyymi kirjoitti...

Tervens taas ja kiitos kaunis ajatuksista.

Hädissäni tarkastelin mitä olin nakutellut, ettei ole liikaa esim. huomionkerjuuta, itsesääliä, itsekehua tai muita ällöjä paljastuksia… mutta kai tuo kieli poskessa tehtynä kuvauksena menee.

Täytyy pyrkiä tekemään uutta polkkaa, ettei tämä itsemöinti unohdu loppuvuujeksi etusivulle, sillä ei tuossa suuruutista pitänyt rakentaa.

Bibliografiaa ei ole, enkä saisi enää täydellistä koottuakaan, jos joka käännöksenpätkä pitäisi koota (laskeeko joku niitä töitä bibliografian arvoiseksi?). Mutta kyllä ilolla kantaisin minäkin varapygmi-teepaitaa. Tarttisko kysyä Napapappojen kaupalta?

Heitillä on kyllä jo se ÄNIM-paita.