1.5.2007

Let It Rot

Perhana, kun joutuu painamaan hommia näin vappupäivänä. Ei siinä muuten mitään, kun ei pakkojuhliminen huvittaisikaan, mutta Yle Teema tuuppaa aika eläväistä musiikkia tulemaan pitkin iltapäivää.

Brian Setzerin konsertti Japanista alkaa olla lopuillaan, sen ehdinkin pääosin katsoa jo eilen. (Linkki vie muuten soitto-oppituntiin juutuubilla.) Sen perään tulisi Martin Scorsesen ite ohjaama jakso Blues-sarjastaan, tämä osa on nimeltään kai Kotiinpaluu. Senkin taisin nähdä joskus loppuvuodesta, kun sarja ensi kertaa esitettiin, ettei hätiä.

Pötkön kolmas lenkki on se, joka eniten sävähdytti, kun satuin huomaamaan sen telkkuohjelmasta. Sivumennen pitää mainita, että nykyään pelkkä tv-ohjelmien tutkailu veisi niin paljon aikaa, etteihän siihen viitsi ruveta läheskään joka päivä. Luotan johdatukseen, että kiinnostavimpiin törmää vahingossa tai jonkun yllyttämänä.

Asiaan. Eric Idlen ehkä hämmästyttävin saavutus Monty Pythonin jälkeen tulee Teemalta klo 17. 50. The Rutles – All You Need Is Cash (1978) on lempeän hulvaton revitys, jossa väännetään liverpoolilaisnelikon koko kohu-ura ja musiikilliset saavutukset sellaiseen outoon ristivaloon, että ajoin tulee etäisesti mieleen vielä kuuluisampi orkesteri The Beatles.


Sain tarttumaan c-kasetille joskus 70/80-taitteessa Rutlesin musiikkia, ja se on viihdyttänyt jo sellaisenaan. Pythonin ulkojäsen ja Bonzo Dog Doo Dah Bandin virallinen jäsen Neil Innes sivuaa ja yhdistelee taitavasti moppitukkien kappaleita. Parhaimmillaan se on varmaan silti juuri tuossa "dokumentissä", jolle George Harrison antoi siunauksensa ja kenties vähän taloudellista tukeakin.


Kauniiksi lopuksi vapun perinnevitsi:
Mitä eroa on teekkarilla ja miehellä?Vitsi ei ole kupeitarepivän hauska, mutta sillä on suuret perinteet. Viimeisen kymmenen vuoden mittaan olen kuullut sen monena vappuna, ehkä neljänä tai viitenä vuonna, kun hönökierroksemme ovat sattuneet leikkaamaan erään professorin kanssa, joka on hyvin mielistynyt tyhmiin vitseihin.

Tänä vappuna en liikahtanut kämpiltä lainkaan, joten vitsi jää kuulematta, ellen sitten varta vasten soita tälle sankarille, jonka versio on minulle ainoa oikea virallinen vappuvitsi. Jos joku haluaa tietää, eikä tosiaan vielä tiedä, niin vastaus kuuluu: Miehellä mulkku roikkuu tupsusta.

Ai niin, seiskalta tulisi vielä MM-peli Suomi–Venäjä, joten voi mennä aikataulut sekaisin. Sen verran ehdin jo Moskovan tunnelmaan, kun Urheilukanavalta silmäisin peliä Tanska–Ukraina (trillerien huipulta), että totesin selostajan olevan harvinaisen innokas viljelemään possessiivisuffiksia.


Viiden minuutin sisään olin kuulevinani kaksi ylimääräistä sellaista. Lauseet olivat keskenään samanlaiset, mallia "N. N. ampuu maalin, joka on hänen MM-historiansa X:s maalinsa." Tai jotain vastaavaa, omassa historiassa ei lasketa muiden maaleja, joten lienee turha sitä uudestaan päsmentää.

7 kommenttia:

Marinadi kirjoitti...

En tiennyt tuota vitsiä, vaikka sentään olen useita teekkarivitsejä saanut kuulla. Joten onneksi paljastit myös järisyttävän loppuhuipennuksen!

Varapygmi kirjoitti...

On aina kiva, jos vitsi löytää uuden uhrin, vaikka tuon hyvyydestä en ole niin vakuuttunut, enkä edes murhaavasta huonoudesta, jollainen minua usein hetkauttaa eniten.

Rutles näytti muuten yhtä hyvältä kuin muistin, mutta torkahdin! Liikaa töitä liian pitkään… Pitää etsiä se dvd jostain, Free Record Shop sitä taannoin kaupusteli, mutta ei ollut sillä kertaa rahaa lompsassa.

Suojakänni kirjoitti...

Rutlesin lähetysaika oli silkkaa pilkkaa mielestäni. Onhan raina tuttuakin tutumpi, ja vappupäivän iltaväsyyn juuri sopivan hihiteltävä, mutta tuo 17.50 jotakin ei minusta ollut oikein saavutettava tällaiselle tarmokkaalle vappuihmiselle.

Muistaakseni joskus kavereissa katsottiin dvd:tä, ja olisiko siinä ollut jotakin riemukkaita lisiä vieläpä? Toinen mahdollisuus että sekoitan sisarfilmi Spinal Tappiin.

Pitää muuten etsiä jokin teekkari, jota ilahduttaa tuolla minullekin uudenraikkaalla vitsillä. Jos niitä enää on tavattavissa luonnossa vapun jälkeen.

Jazmanaut kirjoitti...

Setzer on kyllä ihan tajuttoman tiukka kitaristi ja rokkabillylaulaja, mutta tuota konserttia katellessa tuli kyllä vähän liian monta kertaa myötähäpeä.
Kitaristi pysykööt gretsch:issään (ehe) Välillä vaan ylinokkelat bigband sovitukset ja kaameat tilutukset tiluttelun vuoksi rupes korpeaan.
Mut jösses mikä komppiryhmä!!!

Varapygmi kirjoitti...

SK: Spinal Tapin arkiversiollakin on tunnin kooste poistopätkiä ja paljon muuta sälää.
Rutles-extroja löytyisi myös alkuperäisistä Rutland Times -jutuista lähtien, ja outoja levytyksiä kuten 'Blue Suede Schubert', jotka kuuluvat kyllä arvonsa tuntevalle dvd:lle.

JAZ: Aivan älytön äijä, mutta se katsominen oli mullekin eri asia. Kuuntelin ja katsoin kun kehtasin. Pystybasso ja rummut olivat juhlaa, monesti torvisektiotkin, mutta lopussa tuli kevyemmällä kalustolla enämpi rockabillynä vedetty Rock This Town, joka korjasi potin.

Angela kirjoitti...

Muhun kolahtaa nuo teekkarivitsit. Enkä minäkään ole tuota aikaisemmin kuullut :D

Tämä seuraava vitsi ei liity mitenkään teekkareihin tai mistä minä tiedän liittyykö. Voi olla ihan vanhakin vitsi jo, mutta mä kuulin tän kaksi päivää sitten!!:

Lapsen äänellä lällättäen: "meeeiidän isi on tehnyt teeeeiiidän äitien lapseett"!

Voihhyvänenaika, miten olen nauranut tätä!

Varapygmi kirjoitti...

Angela, jossain tuli vastaan kuva lapsosesta teepaidassa, jossa oli tuo vastaava teksti (suorasanaisena, siis yleiskielen asussa). Jos löydän sen vielä, tuuppaan polkkaan.