9.12.2006

Sexy ten, disco ten, hot!


Hmmm, jospa kokoilisin 10-numerolla pelanneista kuumimmat, siis kymppien kympit. Näitähän riittää, enkä ole koskaan keskittynyt pelinumeroita muistamaan, joten lista on koottu periaatteella "nuolia sumuun", jos sopii näin lainata Tokelan hienoa lausuntoa Kunnian kentät -tv-sarjasta, kun hän kertoi miten levy-yhtiö tuuppasi Melroselle massia ja lähetti jätkät Lontooseen.


Top 10 Hot 10

1. Francesco Totti, A.S. Roma. Outo tapaus, ilmeisesti järjenjuoksultaan vähän kankea ja tekee typeriä tempauksia, mutta nousee listan kärkeen, koska on Hot Ten Totti. Loistava trequartista silloin, kun jaksaa keskittyä pelaamaan, eikä esimerkiksi syljeskelemään laaman lailla.

2. Esa Tikkanen, Edmonton, NY Rangers, St. Louis, Washington ym. Loisti paitsi omaperäisellä kielitaidollaan, myös ratkaisumaalien tekijänä playoffeissa. Kenties hupaisin hahmo suomalaisista kiekkoilijoista ja yksi parhaista, minkä viisi Stanley Cup -sormusta todistaa. Muistetaan myös Wayne Gretzkyn niin läpikotaisesta kypsyttämisestä, kun herrat olivat siirtyneet eri joukkueisiin, että Gretz kertoi elämäkerrassaan haaveekseen ampua Stanley Cupin ratkaiseva maali Tikkasen takapuolen kautta verkkoon.

3. Pelé, Brasilia. Oli huipulla silloin, kun suuri taituri sai tehdä itsekseen ihmeitä. Ampui 1220 maalia vuosina 1956-74 (suurempiakin lukemia on laskettu ystävyysottelut mukaan lukien).

4. Diego Maradona, Argentiina. Teki ehkä kauneimman maalin, mitä olen telkkarista livenä nähnyt, siis sen puolen kentän kuljetuksen Englantia vastaan 1986 MM-puolivälierässä, EN tarkoita "jumalan kättä" samassa pelissä.

5. Ville Nieminen, San Jose. Halusi kympin seuratakseen Tikkasen jalanjälkiä ja saikin sen hallitsevana mestarina Colorado Avalanchessa, nykyään tosin Sharksissa #15. Reilu jätkä ja hulvaton huuliveikko.

6. Ferenc Puskas, Unkari. Eipä tullut 50-luvulla juuri jalkapalloa seurailtua, mutta menköön nyt Puskas mukaan, koska hän kuoli juuri ja on ollut käytännössä ainoa Unkarin kulta-aikojen pelaaja, jonka nimen muistan. Kuulemma aikas hyvä palloilija, onkohan Unkarin kesäteattereissa pyörinyt puskasfarsseja?

7. Alan Dokucs, Kroatia. Olen kuullut monesti toisteltavan hänen hoipertelevan yskähtelevää uraansa Euroopan kentillä, Marko sen on erityisen tarkasti selvittänyt. Alkuun hän sai istua pari vuotta Barin penkillä. Tie vei sitten Wienin kautta Cannesiin. Hän käväisi myös Portossa ennen kuin elätti itsensä vuoden Madeiralla. Kaikkia vaiheita en muista, mutta loppu-uransa hän palloili Metzissä.
Tuoreempi lisäys kertoi, Magic sen oli kai taustoittanut, että hänen isoisänsä ehti vaikuttaa jo II maailmansodan aikana Ranskassa, missä palveli yllättävästi Vichy-linjalla.

8. Guy Lafleur, Montreal. "The Flower" pyssytti nuorimpana 400 maalia ja 1000 pistettä kohotessaan Habsin kunniakkaan historian parhaaksi maalintekijäksi.

9. Marian Gaborik, Minnesota. Slovakkihyökkääjä on paras nuori kymppi NHL:ssä. Nopeutta ja taitoa yltäkyllin.

10. Jari Litmanen, Suomi. Täytyyhän tämän olla kunniapaikka, kun pääsee kympiksi kaikista maailman kympeistä. Litti voipi olla paras suomalainen joukkueurheilija kautta aikojen, nerokas pelintekijä varsinkin Ajaxin aikoina.

11. Saku Koivu, Montreal. Pelaa toki numerolla 11, mutta on kapteenien kapteeni, elikkäs Leijonien virallinen kymppi, silloin kun pääsee NHL-hommiltaan mukaan ja on terveenä.

Edit! huutaa Archie Bunker. Oli jokunen linkki mennyt takamuksellens, joten virittelin niitä hitusen. On tämä kyllä aika päätön lista…

4 kommenttia:

veepygmi kirjoitti...

Täydennys!
Numeron 11 osa 2 on tietenkin Mark Messier, joka kipparoi Edmontonia ja sen jälkeen vuorovedolla NY Rangersia ja Vancouveria,

varapee kirjoitti...

Ja se pitää mainita, että numero seiska on malliesimerkki tarinasta, jota ei koskaan pitäisi kirjata ylös. Mutta kun Kantola kertoo, että "Alan Dokuks joutui istumaan ensin pari vuotta Baarin penkillä enneko tie vei Viinin kautta Känniin. Sitten hän kävisi Portossa… … …ja loppu-uransa hän palloili Metsissä…" niin kyä kalja maistuu taas hyvältä. Oikea kirjoitusasu saattaa olla Dokuc, hattu c:n päällä.

jokke kirjoitti...

Tässä pikaohjeet Jari Litmasen nimen lausumiseen:
(Mutta muistakaamme ettemme turhaan lausukaamme jalkapallojumalamme nimeä).

http://www.geocities.com/Colosseum/Arena/5375/jarilitm.wav

veepee kirjoitti...

Vau! Luulisin osaavani sen nyt. Ei ollut itse tainnut känistä nimeään.