22.12.2006

Pandoran loora

Otsikko ei viittaa Adrian Molen helluun, joka taisi olla nimeltään sama, vaan oppivaiseen nettiradioon, joka itseään Pandoraksi tituleeraa. Turun toveri lähetti siihen linkin joskus loppukesällä. Sen jälkeen olen silloin tällöin kokeillut mitä Pandora tarjoilisi niillä parilla "asemalla", joita olen sinne virittänyt.
Nyt on pari tuntia soinut "I'm Shakin' Radio". Idea on se, että otetaan lähtökohdaksi esiintyjä tai kappale, jonka tyylisiä muita Pandora sitten haeskelee. Tarjokkaat alkavat soida ja niille voi näyttää peukkua ylös tai jos näyttää alas, ne skipataan julumasti. Jos samalle esittäjälle tulee kolme peukkua alas, ilman peukkuja ylös, sitä ei enää tarjota.

Ihastuin vehkeeseen jo silloin, kun panin juureksi tuon kappaleen "I'm Shakin'". Eikö se kysynyt, tarkoitanko Blastersia vai Little Willie Johnia. Olisin mielelläni tarkoittanut molempia, koska kummankin esitykset ovat upeita.
Niitä lähtökohtia voi myös lisätä, tällä "asemalla" on nyt pohjana kolme esiintyjää ja kaksi kappaletta: Brian Setzer, Arthur Alexander ja Little Willie John sekä Fleetwood Macin Oh Well ja tuo Blastersin I'm Shakin'.
Olen nostanut peukkua esimerkiksi sellaisille artisteille kuin Rory Gallagher, Tom Waits, Who, Louis Prima, Iggy Pop, CCR, Jethro Tull, Ten Years After ja Flamin' Groovies. Miinuksia ovat saaneet Steve Howe, Gary Moore ja nippu muita, osin ihan outoja nimiä.

Sehän tässä kiinnostaa, että mistä tuo koko valikoima löytyy, kuinka rehellistä peliä tällaisen palvelun tarjoaminen on ja kuka siitä hyötyy. Sen verran on tarttunut kyynisyyttä roppaan, etten usko kenenkään ihan hyvää hyvyyttään tuollaista ilmaiseksi tuuttaavan.
Toisaalta en ole jaksanut kurkistella lahjahevosen suikkiin, vaan olen antanut vehkeen soida, koska sieltä tulee usein makoisia yllätyksiä vaisumpien jaksojen lomaan. Siitä Pandora pitää huolen, ettei tiettyä kappaletta voi tilata suoraan soimaan, koska se olisi laitonta. Jos joku tietää asiasta enemmän, olisin kiinnostunut kyllä kuulemaan.

Mainittakoon vielä, että kappaleille on määritelty Pandorassa jonkinlaiset muuttujat, joiden perusteella se yrittää haarukoida kuulijaa miellyttävää tavaraa. Muuttujissa ei ole ilmeisesti lainkaan käsitelty huumoriaspektia, sillä asemani "Richard Cheese Radio" oli karvainen pettymys, kun se alkoi tyrkyttää mitä imelintä viihdemusiikkia malliin Tony Bennett, Pat Boone, Dean Martin ja mitä näitä on.

Siitä ei ole suurempaa kokemusta, kuinka se löytäisi tuoretta kamaa, mutta kolmannella kanavalla löydän ainakin vanhaa hyvää punkkia, näitä Oasis-ajan brittibändejä sekä vähän grungeakin. Olen niin pihalla nykytuotannosta, etten ole osannut tuoreempaa kaivatakaan…

Ei kommentteja: