23.8.2007

Harmittelu on tuhoisaa

Siinä minä istuin, toimistossani, kun eilisestä Tamperelaisesta (22.8.07) iskeytyi silmään kuvateksti, mikä sai minut hämmentymään… ja joka näytti kieliasultaan väärältä.

Relatiivipronominien joka ja mikä käyttö tuntuu aaltoilevan aikakausittain, mikäli laiskasti havainnoivaan kielikorvaani on uskominen. Nyt on tuntunut siltä, että 'mikä' olisi huudossa ja tunkisi turhan usein 'joka'-tontille. Äh siis, tarkoitan sanoa, että eikös tämä ole pyllystä?

Sinänsä tavallista herkuliaanisempi osuma, että kuvatekstin merkitys nähläkseni muuttuu, koska 'mikä' pääsee viittaamaan koko edelliseen lauseeseen. Kuvan sijaiskärsijä* onkin yhtäkkiä syypää monen vuoden työn tuhoutumiseen.

Sortsi tylsää polkkaa, mutta kun tämmöisiä sanavalintoja aprikoi taas päivittäin, niihin kiinnittää enemmän huomiota kaikessa mitä silmäilee, vaikkapa toimistossa. Väännän vielä rautakangesta: tuossa 'mikä'-sanan paikalla pitäisi olla 'joka', jos halutaan viitata pelkkään ilkivaltaan eli korrelaattina on edeltävä substantiivi.

Lopuksi varoitus: koulu on vaarallinen paikka. Poika ehti hädin tuskin viikkoa sitä käydä, kun jo tuli ensimmäinen murtuma. Ranne lyötiin pakettiin elikkäs kipsiin. Urhea heppu, virkein mielin selvitti lääkärireissun jälkeen, ettei se tunnu paljon yhtään.

* * * * *

Pakko laittaa vielä linkki blogin nimeltä Urheiluviikko uutiseen, koska tuntuu päättömältä millaisen kohun synnyttää, jos jotain jalkapalloilijaa edes epäillään homoksi. Miesten puolella vielä enemmän, naisista tyydytään sanomaan, että kaikkihan ne on homoja varsinkin joukkueurheilussa. Tästä voisi ajatella, että ovatpa ne brasilialaiset suvaitsemattomia ja takaperoisia, mutta muistelen pari vuotta sitten Ruotsin jalkapallossa ja jääkiekossa olleen vastaavaa kuohuntaa.

Homot eivät kuulu Brasilian liigaan!

Sen Ruotsin jupakan yhteydessä hämmästelin, mikä siinä oli niin vaikeaa. Oma laskupääni piti vääjäämättömänä, että niin suureen otokseen kuin joukkueurheilijat ovat mahtuu ilman muuta joka suuntauksen ihmisiä. Mikä siinä sitten pelottaa, etteivät homot osaa käydä yhteisissä suihkuissa vai? Taitaa heitillä olla siitäkin kokemusta ja siten kykyä olla liikaa innostumatta, vaikka sattuisi joku vetävä roppa lähelle osumaan.

Niettä ainoa ratkaisu on perustaa homoille omat joukkueet ja liigat. Eiköhän heitä suomalaissankareissakin ole, vaikka asia on tabu ja tuottaa vain villejä huhuja, joita sisäpiiriläiset kihertelevät.

*Emakkomme rakastajasta tehtiin joulukinkku. Hankimme sijaiskärsijän.

Ei kommentteja: