16.3.2008

Pippaalla, Hilipati puhelimessa

Valtaisina myrskyävät jälleen keskustelun aallot blogien sisällöstä ja määrittelystä. Paitsi että pidän monen asiasta kirjoittaneen tavoin huvittavana katsoa Blogilistalta Top 50 ja vedellä siitä yleislinjaa sisällöstä, erityisesti nakrattaa ajatus, että näitä erilaisia blogeja ylipäänsä voisi hallita ja määritellä.

Jos merkittäviä poliittisia blogeja on kaksi, minkähän mittaiseen tutkimukseen tämä perustuu. Vielä enemmän kiinnostaa, kukahan on kahlannut läpi edes ne Blogilistan 14 000 tarjokasta, puhumattakaan siitä joukosta, joka ei ole listautunut. Olen kiertänyt varmasti sadoilla blogisivuilla itse, mutta monissa vain piipahtamassa, eikä tulisi mieleenkään väittää, että olisin löytänyt niistä ytimen. Moniin ei yksinkertaisesti sattunut löytymään kosketuspintaa, mutta en arvaisi esittää oletuksia, johtuuko se lukijasta, kirjoittajasta vai kenties väärästä hetkestä.

Miellytti Pintaliitoblogissa näkemäni merkki, joka teki mieli kopioida, kunnes aloin miettiä omaa määritelmääni Arvon Viihteelle (ent. Ertainment). Moni käyttää sitä kevytkenkäisen alentuvasti mielestään vähäarvoisesta ja aivottomasta hömpästä, kun taas minä haluaisin tukeutua siihen, että viihteen kuuluisi viihdyttää ja olla siten arvokasta hupia raskaamman tavaran vastapainona. En suurin surminkaan osaa pitää pääosaa tv-tuubasta tai kevyen linjan lehdistä viihteenä, jos koen ne vain ärsyttävänä ajanhukkana. Enkä toisaalta haluaisi kieltää viihteeltä lupaa tuottaa ajatuksia viihtyjän nuppiin. Käyn viihteellä usein, siinä kuin mopo bensalla.

Siksipä tuli sellainen olo, etten ansaitse tätä kunniamerkkiä, vaikka haluaisin. Panen sen tähän vain näytille, kuulemma sen saisi kopioida omaan käyttöönsä.
Tuumailin, että blogien sisällön määrittely olisi minulle lähes yhtä helppoa kuin summata mitä lehden kuuluu sisältää. Tai no, yleensä siinä on paperia, kannet, tekstiä ja/tai kuvia sekä sitä pruukataan tarjota silmäiltäväksi myös muille kuin tekijöilleen. Ovat kai lehtiä yhtä hyvin Parnasso, Parhaat ristikot kuin Panhuilun maailmakin. (Öh, keksin kaksi viimeistä nimeä itse hätäisen kömpelösti alkusoinnutellen, mutta kai nekin voisivat olla lehtiä.)

Julistan siis vain omalta osaltani, että jos tämä epämääräinen kirjoitelmien, linkkien ja kuvien kokonaisuus kelpuutetaan blogiksi, yksi avainseikoista tässä tekijälleen on se, ettei määritelmää ole. Pidätän täyden vapauden julkaista täällä mitä päähän sattuu pälkähtämään, yleisiksi arvailemieni normien puitteissa. En ota vastuuta siitä, jos joku sattuu pettymään näkemäänsä, kehotan vain hakeutumaan paikkaan, jossa viihtyy paremmin.

Vastaavasti ilahdun usein blogeista, jotka yllättävät tarjoamalla jotain erilaista kuin olen muualla nähnyt. Samaan pystyy aika harva lehti, ja vielä harvempi samalla hinta/hyöty-suhteella. Vai pitäisikö tuon olla matemaattisesti ajatellen pikemmin hyöty/hinta-suhde? Lehden pitää kai pyrkiä luomaan jonkinlainen linja kootakseen pysyvämpää lukija-, mainostaja- tai tukijakaartia, mutta sitä ongelmaa kun ei ole, Jäppinen, huvikseen raapustellessa.

Ainakaan jos ei niin pidä väliä siitä, tutkiiko omia tuotoksia kukaan.

Uutinen! Etusivu uusiks'! Deke Dickerson on tulossa Suomeen vajaan parin viikon päästä perjantaina. Näyttää pahasti siltä, että täytyy matkustaa pitkästä aikaa suurkaupungin vilinään, osaako joku vinkata millainen paikka on tuo Texas Outback? Kuulin huhua, että se Assan tai siis Steissin tienoilla olisi.

16 kommenttia:

annareetta kirjoitti...

minä en tohtisi sivuni laitaan tuollaista tarraa läpsäistä hyvällä huumorillakaan, mutta panhuilun maailman saattaisin jopa tilata :D

Saara kirjoitti...

Itse ajattelisin vielä niinkin, ettei niiden 14 000 läpikahlaaminenkaan vielä riitä. Pitää kahlata ne kaikki jututkin sieltä läpi, jos mielii väittää, ettei asiaa ole missään.

Takuulla on.

Voihan journalisteillakin mennä vuosia, ennen kuin jokin niiden jutuista saa jotakin aikaiseksi, mikäli vaikuttaminen nyt on esim. kansalaisjournalismin kriteerinä.

Ai sunkin on vähän vaikea profiloitua, niin kuin minunkin. Jos kirjoittaa hupia ja asiaa sekaisin, sitä asiaa ei kuitenkaan koskaan noteerata, koska on tullut niin paljon huviteltua. Ja varmaan se on toisinpäin myös. Ei kai kukaan sitäkään tajuaisi, jos Kemppinen alkaisi yhtäkkiä heittää läppää.

Varapygmi kirjoitti...

Annaretta, jos tarpeeksi moni ilmoittautuu, minähän alan jukoliste tehdä sen nimistä lehteä. Ehkäpä voisin vain julkaista siinä uusiksi kaikki nämä polkat, saisi alun kolmatta lehteä varmaan kasaan. En nimittäin ole oikein syventynyt panhuilun saloihin.

Saara, pidän onnellisena tilaa, jossa ei ole turhia rajoitteita profiilista tai linjasta. Kemppinen taas heittää hyvinkin ovelaa läppää, mutta tulisi ällistys, jos hän laittaisi vaikka linkin juutuubin hupipätkään. Olen kyllä pudonnut kärryiltä niissäkin, mitä olen jälkeen päin kieroksi huumoriksi tajunnut.

Sedis kirjoitti...

Mikonkatu 15 lukee sivustolla.

Katopa ite
http://www.korttelit.fi/rakennus.php/id/178

kervå kirjoitti...

Oikein alkoi ihmetyttää, missä kohtaa toi Texas on sitä valtavaa baarirypästä.

Varapygmi kirjoitti...

Sedis, kiitos. Näppärä kuva, en tuota palvelua tuntenut, kunhan nettikartalta vilkaisin varmistuksen.

Kervå, ei soita siis kelloa? Onko se tuore mesta vai eikö siellä osu tarjonta kohdalleen? Tuumailin, että pitääkö lippuja metsästää etukäteen, kun en tiedä paikan koostakaan mitään, mutta Deke voi olla pienen porukan kamaa.

Linkistä ymmärsin, että yläkerrassa olisi ruokatarjontaa ja baareja ilmeisesti oli useampi. Se soittopaikka tässä vain uteliaisuutta herättää.

Anonyymi kirjoitti...

Panhuilun maailma...:)

Kiitti hekottamaan tyrkkäämisestä! -ruu

varapee kirjoitti...

Terve Ruu! No, rupeatko sinäkin tilaajaksi?

Varapygmi kirjoitti...

Dekestä vielä, että linkkejä ja linkin linkkejä (muttei linkin parkkeja) tutkimalla paljastui lisää asioita.

Dickerson tulee näköjään myös Ellivuoreen Rokänroll Jamboreehen, siis lähemmä T:retta, lauantaina. Keskiviikkona soittaa rav. Kaisaniemessä. Liput ovat edulliset: ke 8 €, pe 5 € ja la 20 €. Missään ei luvata ennakomyyntiä tosin…

Jos Texas on hyvä soittokuppila, se kiinnostaisi varmaan yhä eniten.

hdcanis kirjoitti...

Itselleni ei ehkä, mutta yhdelle kaverille voisin laittaa lahjatilauksen Panhuilun maailmaan :)

Itse olen linjakseni valinnut "asiat jotka sattuvat minua kiinnostamaan", ja niistäkin kirjoittelen hyvin satunnaisotannalla. Asiasta en tiedä enkä viihteestäkään.

Kaisa kirjoitti...

Kiteytit mukavasti sekavia aatoksiani Hesarin jutusta. Tai siis et nimenomaan et kiteyttänyt, vaan kirjasit ylös hämmentymisesi, joka on aivan samansuuntainen kuin omani.

Ei viihde eikä hauskuus voi eikä saa olla paha asia.

varapygmi kirjoitti...

Hdc, kyllä se on sitten kasattava. Neljä numeroa vuodessa, jos vaikka saisi valtiolta tukea ja taatusti tiedonjulkistamispalkinnon.

Linjani muistuttaa kertomaasi, mutta jostain syystä välillä takertuu asioihin siksi, että muut kiinnostuvat ja itse ei tajua.

Kaisa, kiva kuulla. Viimeksi mietin sitä, voisiko tätä tituleerata kulttuuriksi, ja miksipä ei, kun niin moni lasketaan kulttuuriksi. En vaan osannut sulattaa, että kirjoittaisin kulttuuriblogia, joten en tällännyt sellaista etikettiä muiden joukkoon, vaikka sellaisia aiheita joskus sivuaisin. Nautin kyllä kulttuurista, kulttuuriviihteestä ja viihdekulttuurista.

Vt kirjoitti...

Mietelmäsi viihteestä osuvat omieni kanssa yksiin.

(Olen näköjään alkanut tiivistää ajatuksiani.)

Varapygmi kirjoitti...

Terve Vt! Saanko puh-numerosi, niin voin tiivistää luuritse tarjoukseni Panhuilun maailman tilauksesta, just for you?

Jaa, mutta nyt ruutuun laukkaa homo-Kustaa, gotta go.

Tiina kirjoitti...

Luin tuosta merkistä ensin että "tämä blogi on 100 % virheellinen". :D
Sellaisen merkin voisin laittaa omaan blogiini.

veepygmi kirjoitti...

Hoo, ehdit tänne asti. Se olisikin parempi tunnus, kun jaksaisi vielä värkätä.