30.3.2008

Omakuva haisee

Olin 80-luvun alkupuoliskolla hämmentynyt opiskelija oudossa ympäristössä Turussa. Erehdyin ihastumaan tutoriini, joka ei niin miehistä piitannut, mutta oli hauskaa ja älykästä seuraa muuten. Hän oli tekemässä jotain pientä esitelmää, jota varten pyysi minua piirtämään pikaisen omakuvan.

Hän ei kertonut juonta, mutta kyse oli vasenkätisyydestäni. Kuulemma se määrää, mihin suuntaan piirtää nenän sojottamaan, eli vasurit tapaavat piirtää sen kohti oikeaa ja oikurit taas kohti vasenta.

Tämä palasi mieleeni, kun epämääräisten paperieni seasta pulpahti luonnos, joka selvästi minua kuvasi. Tekstien ja taustapuolen karaokelipukkeen pohjalta olin muistavinani tilanteen, missä tuo on tehty pari kolme vuotta sitten. Tuosta voisi arvella, että taiteilija on oikeakätinen, mutta ei kai se niin mene. Teoria taisi koskea nimenomaan omakuvaa, ei mallista piirtämistä, vaikka siinäkin voi jotain tendenssiä olla.

Tuo näytti osuvalta ja hauskalta. Taiteilijalle kynää tutumpia välineitä luovassa toiminnassa ovat käsittääkseni viulu ja laulu. Tuollaiselta suttuiselta näytän oikeastikin yleensä, saati sitten pikkutunneilla karaokepaarissa, jonne ei suurin surminkaan eksy kuin tuiterissa.

Vertailuksi raapustin äsken pikaomakuvan, max 2 min, jossa olen vanhempi, seestynyt ja krapulassa. Väline oli vastaava, comte Antoine dé Bicin keksimä halpa kuulakärkikynä (tai jonkun muun, Bic-merkkinen silti). En katsonut peiliin, näytänkö tuolta nyt, kunhan arvasin. Siitäkin taitaa jotain teoriaa olla, mitä merkitsee sellainen seikka, että jättää silmät piirtämättä. En vain jaksanut.


Vielä yksi skannaus paperikokoelmista.

Olisikohan siitä myös pari kolme vuotta, kun Pelle Miljuuna vieraili YO-talolla juhlakeikalla, jossa mukana olivat hänen moninaiset vanhatkin orkesterinsa. Innostuin jo Rekku Rechardtin kitaroinnista, joka lennätti Avointen ovien kappaleita. Potin räjäytti 1980, jossa kitaroitsi Nisse Tapani Rikama (née Poutanen) eli Rubberduck Jones.

Notkuin soiton tauottua paarin puolella, jonne tepasteli leoparditakkinen rocktähti. Päihtyneessä innossani menin kiittämään keikasta ja kysyin, saanko tarjota juoman. Nautimme sitten bourbonit, muistaakseni Jim Beamia, kerta Jack Danielsia ei ollut, tai jotain sellaista. Nisse kirjoitti nimmarin, joka taitaakin olla kokoelmani ainoa tallella oleva, ellei levynkanteen saamaani Jussi "Jo' Buddy" Raulamon tervehdystä laske.

Nyt pitäisi jaksaa käräyttää Liekkisiipiä lounaaksi. Ovat aika hyvää elokuvamutusteltavaa. Ennen ja jälkeen paistamisen puserran sitruunasta vähän mehua päälle. Dippinä on kermaviili, johon etukäteen silppuan pari kynttä valkosipulia ja sotken mausteiksi chiliä, mustapippuria ja hitusen suolaa. Inspiraation yllättäessä ehkä muutakin.

Elokuvan virkaa saanee toimittaa V niin kuin Verikosto, koska löysin sen kirjastosta. Ei esimerkiksi V niin kuin Verkostomarkkinointi.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerro sitten mitä tykkäsit V:stä. Tiedän yhden joka katsoi sitä monta kertaa peräkkäin, koska se oli hänen mielestään niin hyvä.:) -mrs mordova

Varapygmi kirjoitti...

Ters, Mordova, olitpa nopea. Kerron kyllä. Onkohan se kovin pelottava? Jos on pakko mennä okselle, en haluaisi tehdä sitä jossain jännässä paikassa.

Sedis kirjoitti...

Okselle ei joudu jos kypsyttää ne Liekkisiivet ennen ahmimista ja sylkee luut pois.

Varapygmi kirjoitti...

Terve, Sedis! Siivet on käräytetty ja ahmittu, luutkin syljetty pois. Hyvin SE vielä meni, ei oksea.

V niin kuin Verikosto nappasi komeasti otteeseens, ehkä parasta sarjakuvan innoittamaa elokuvaa, mitä olen katsellut. Sin City on kyllä vahva kilpailija hienolla graafisella tyylillään, mutta tässä tunnelma on komia ja juoni kulkee kuin juna, aika eri tavalla kuin sarjakuva-albumissa.

Mutta saakeli, laite jumahti puolivälin jälkeen. Joko kirjaston levyssä tai vehkeessä vikaa, en päässyt kelaamalla tai kohtausvalikon kautta eteenpäin. Pitää yrittää vielä uusiksi tai hommata toinen kpl elokuvasta. Kanttila ehkä kutsuu taas.

vee niikö veepygmi kirjoitti...

Ai niin, huomasin vasta, että olihan siinä karaokeluonnoksessa päivämääräkin. Alle kaksi vuotta sitten.

hdcanis kirjoitti...

Hmm, nyt rupesi kiinnostamaan mitä tarkoittaa se että jättää silmät piirtämättä (itse piirrän samaan tapaan silmälasit ilman silmiä).

Nenä sentään osoittaa vasemmalle niinkuin kunnon ihmisellä kuuluukin :)