21.6.2007

Tekemisen puute ei lopu

Nonih, perrr-skatti, tuli urakka valmiiksi. Tarttis vaan keksiä mitä tekee seuraavaksi vai eikö tee mitään.

Nakutin niin vietävän määrän tekstiä reilun viikon sisään, ettei oikein enää maistu, mutta pari sanaa vielä.

Olen miettinyt käyttötavoiltaan muodikkaalta kuulostavaa sanaa 'läpinäkyvä', jota käytellään myönteisenä keskustelusta, kannanotoista ja politiikasta. Sen vastakohta on sitten kai 'läpinäkymätön'. Tuo läpinäkyvä oudoksuttaa sikäli, että olen tottunut muinoin kuulemaan sen moittivassa sävyssä liian ilmeisistä puheista, aikeista tai luonteista: "Ääh, toi on niin läpinäkyvää!"

Hyvältä sanaltahan se vaikuttaa. Mietin itsekseni, onko siinä tuontipolitiikka ulkomailta meitin kieleen jotenkin nyrjähtänyt. Jotenkin taustalla voisi häämöttää veikeä englannin kielen sana 'opaque', joka tuon vastakohtana elikkäs läpinäkymättömänä esiintyy yhteyksissä, jotka ovat minua askarruttaneet. (Tsori, hyvää esimerkkiä ei ole tähän hätään.) Onkohan läpinäkyvä sitten vastaavasti 'transparent' myös tässä tuoreessa käyttötavassa?

Ai niin, Pete taisi antaa kimmokkeen tuohon, kun kiskaisimme pullon viisivuotiasta grappaa toissa maanantaina kitusiin. Se oli aika hyvää, ja musiikin kuuntelu teki terävää myös.

* * * * *

Jalkapallo on hieno laji. Runtattiin yksi alan lehti painovalmiiksi alkuviikolla, sitten vasta pääsi omistautumaan jääkiekkoon, kuten näin juhannuksen alla kuuluu. Huvitti kun kuukle-kotisivuni tarjoili mietelauseen alalta – tämä viittaa tosin jefuun eli amerikkalaiseen jalkapalloon, mitä en vihreän veran shakiksi kutsuisi, koska en sitä ymmärrä.

"Nobody in the game of football should be called a genius. A genius is somebody like Norman Einstein."
- Joe Theismann

"Ketään jalkapallon saralla ei pitäisi kutsua neroksi. Nero on joku sellainen kuin Norman Einstein." (käännös oma)

Toinen mahdollinen ilkkumisen aihe löytyisi jääkiekosta, Urheilulehden numeron 24-25/07 Teemu Selänne -jutusta. En ilku, tykkäsin lukea tarinaa, mutta veikeään vanhaan miinaan oli toimittaja lipsahtanut:
"Mikäli Selänteen jääkiekkoura loppuu tähän, häneltä ei missään nimessä lopu tekemisen puute."

* * * * *

Jep jep, taidan avata tölkin Karhua… eikä kun ne imuroitsin jo poies, mutta pullon Olvia sitten paremman puutteessa. Samalla voisin miettiä keinoja alentaa polkkaamisen vanhastaan matalaa rimaa maanpinnan alapuolelle. Ehdottoman neuvon antakoon itse valituskirjailija ja -filosofi (vai oliko se valistus? tai ehkä sekin oli joku muu) Voltaire:

The secret of being a bore is to tell everything.
- Voltaire

Näihin vihertäviin mietteisiin (noin fontillisesti) päätän täältä ja toivotan kirpeää jääpallosunnuntaita, kuten basistitoverilla on tapana visojen päätteeksi. En varmaan liikahda paljon mihinkään jussina, ellei sitten tule yllätyskutsua jonnekin särpimään, joten saatan kiusallani kirjoitella jotain muutakin olematonta tänne. Ajattelin nimittäin siivoilla kämppää, joten on ihme ellei se mene joko tenuttamiseksi tai polkkaamiseksi. Toivottavasti ei yhtä aikaa molempiin.

Ei kommentteja: