27.6.2007

Meta- ja nostalgiasarjakuvaa

Juhannuspäivänä heräilin pää edelleen puutuneena ja töiden rasittamana. Unohduin huuhailemaan netissä, mikä ei tietenkään ole parasta lääkettä, kun olisi kaivannut ennen kaikkea vaihtelua näppiksen ääressä heilumiselle.

Pääsi käymään niin, että piipahdin sarjakuvapiirien Kvaak-sivuille, jossa olin käynyt muutaman kerran aikaisemminkin. Ensimmäisen kerran vuosia sitten siksi, että joku vinkkasi kääntämääni ruutua siellä ihmeteltävän. Jotenkin nuo sivut unohtuivat, vaikka kiintoisilta näyttivätkin, koska olen harvoin vuosien mittaan netissä huvittelumielessä lainelautaillut. Siis ennen kuin hankin ADSL-yhteydet kotiin vuosi sitten…

Ehkä kuukausi sitten hairahduin taas katsomaan, miltä Kvaakissa näyttää. Jossain välissä äidyin kirjautumaan jäseneksi, jotta voisin myös kommentoida läheltä liippaavia aiheita. Juhannuksena unohduin tutkailemaan kaikenlaisia aiheita, joita keskustelualueella taitaa olla tuhansia, aamupäivästä yöhön asti eli noin kellon ympäri.

Niin erikoisryhmästä on kysymys (noin ytimeltään vaikka väkeä on laidasta laitaan), etten saa pientä ja hentoakaan otetta moneen aiheeseen. Toiset keskustelut ovat luonnollisesti olleet hetken huumaa, ne olisivat sytyttäneet vain jos niitä olisi seurannut suunnilleen ajan tasalla. Mutta jumalaton määrä tietoa sarjakuvasta näyttää irtoavan ryhmän ylläpitäjistä ja vakiojäsenistä.

Siellä oli myös arvosteltu Masi-kirja, josta mainitsin taannoin täällä. Aihetta käsittelevistä keskusteluista sukeutui mieleeni ovela metasarjakuva Samin sarja (Sam's Strip), jota tekivät 60-luvun alussa Masin luoja Mort Walker sekä Jerry Dumas, joka käytti hahmoja sittemmin strippisarjassa Sami ja Siilo (Sam & Silo). Dumas on tehnyt hommia Walkerin ja Dik Brownen kanssa myös strippisarjoissa Masan Arkki (Boner's Ark) sekä Lasse ja Liisa (Hi and Lois).

Hallussani on Samin sarjaa vain kirjassa Masi - tiesitkö tämän minusta? (Semic, 1988) kahden sivun esittelyn verran. Jännää kamaa, sitä pitäisi saada jostain lisää. Tältä nuo sivut näyttävät.

Kun nyt eksyin sarjakuva-aiheisiin, niin tuuppaan tähän saman tien skannaukset upouuden nostalgiaopuksen kansista. Käväisin eilen toimituksesta hakemassa hommia ja sain samalla muutaman tuoreen lehdykän evääksi. Erityisesti viehätti 50/60-lukujen korkkarisankareita ennen suomentamattomissa seikkailuissa esittelevä pokkari. Aiheen ankara harrastaja Moog Konttinen on tehnyt sankareista esittelyt ja kääntänyt seikkailut.En ole varma, onko tuota vielä kioskeissa, mutta painosta näkyi ainakin putkahtaneen.

Muistan 70-luvulla erityisen lujaa iskeneen, vähän päälle 10-vuotiaaseen kloppiin siis, kun vastaavia seikkailuja koottiin vastaavan tapaisiin kirjoihin otsikolla Juhlakorkeajännitys.

12 kommenttia:

Angela kirjoitti...

Niin siis. Nyt tämä likka alkaa lukea Ken Parkereita :) tai sitten kun hää ratsastaa kioskeihin! Mahtavia kuvia oli siellä linkkien alla myös hei! Hieno juttu, että on tulossa laadukasta länkkäriä! Kenistä olen muuten lukenut myös Überkuulin blogissa :)

Varapygmi kirjoitti...

Kas, innostuit hakeutumaan Kvaak-sivuille. Jostain syystä en ole koskaan Ken Parkereihin perehtynyt, ehkä tällä uudella kierroksella on jo aika.

Angela kirjoitti...

Joo intouduin :) ja hauskoja ovat myös nuo sarjakuvat sarjakuvista...ihaltavaa nokkeluutta on sarjakuvien maailmassa :D Missä sarjakuvissa on sinun näppisi sitten mukana?

varapee kirjoitti...

Jaa-a, kuule. Niitä on jonkun 16 vuoden aikana ollut monenlaisia. Kvaakin sivuilla muinoin esitelty ruutu oli Kalma-lehdestä. Tutuimmasta päästä ovat ehkä sellaiset kuin Masi, Harald Hirmuinen, Mustanaamio, Muumi, MAD ja Korkeajännitys, joita kaikkia on moni muu kääntänyt suuremman määrän kuin minä.

Viime vuosina olen duunaillut enemmän urheilujuttujen puolella ja siihen kylkeen sitten sarjakuvia, kun niitä on tarjottu työksi.

Lurker kirjoitti...

Samin sarja muistaakseni ilmestyi aikoinaan kokonaisuudessaan Satakunnan Kansassa, muistan hyvin, kun Porissa olen poikana asustanut.

Varapygmi kirjoitti...

Kappas, se on hieno veto SKansalta, jos se tosiaan yhtä raikasta meininkiä on kuin nuo näytteet. Sami ja Siilo on mulle tutumpi, en enää muista olenko nähnyt vain sitä päivälehdissä, vai myös Samin sarjaa.

Siks toisekseen, tälläsin linkin sun PopuLAARIisi lupia kyselemäti, koska olen siellä viihtynyt. Tuli mieleen samalla, kun lisäsin Kvaak-linkin.

Lurker kirjoitti...

Tattis vaan linkistä! Hokasinki täällä käydä, kun tuli kävijöitä! Kvaakissa ehdin jo muuten kehua tuota uutta kvartettikorkkaria, on se vaan niin hyvä.

veepygmi kirjoitti...

Sain luettua Kvartetin läpi, pitäisiköhän käydä käestämässä kehuja Kvaakissa, kunhan poika pääsee ensin kesäkouluun.

Nelikko loi niin vanhakantaista seikkailun tunnelmaa, että oikeasti haluttaisi verestää vanhoja silmiä niiden 70-luvun Juhlakorkkarien parissa. Brittien Mustanaamio (eli Blackshirt) oli muistaakseni juhlava tapaus.

Viidettä juttua, lyhyttä scifiturausta, ihmettelin aikani ennen kuin se alkoi naurattaa. Tulinorsu, "majurin ihastuttava tytär Elsie Clockwise" (eli Elli Myötäpäivä?) ja kökkö loppuvitsi ovat kulttikamaa.

hdcanis kirjoitti...

Muistelisin kyllä tuota Samin sarjaa jossain enemmänkin lukeneeni, en tosin Satakunnan kansasta...

Varapygmi kirjoitti...

Terve! Epämääräinen mielikuva on, että olisin sitä jossain myös yksittäisinä strippeinä nähnyt. Taitaa olla aika ryhtyä penkomaan tietoja.

peliin strippeliin kirjoitti...

Samin sarjaa oli muistaakseni jossain Masin minikirjassa, joita Semic tuuppasi aikamoisia määriä ruotsalaisen mallin mukaan. Siis niitä pikkupokkareita - ei niitä vaakamuotoisia.
Niissä oli myös Masan arkkia ja Punasulkaa, kuten sillisalaattisemmassa Masi-lehdessäkin.

veepygmi kirjoitti...

Avot, lisää vinkkejä. Unohduin noita kahta sivua ihailemaan joskus lopputalvesta ja nyt uudestaan. Olisi makoisaa löytää joku asiallinen kokoelma, ei vain satunnaisia näytteitä.

Muistatko onko omiin kokoelmiisi eksynyt niitä? Selvitystyö jatkuu, kunhan muilta töiltä ehtii.