15.7.2007

Tietoiskuja

Olisi tuo mahtava osoite. Kukapa ei tykkäisi syntyä Tietoiskuja yhteen ja kuollakin saappaat jalassa Tietoiskujalla.

Simpsonien vauvan Maggien hinta on 847,63 dollaria. Voi olla vanhaa tietoa, mutta videoaikoina pysäytyskuva oli liian tuhruinen asian varmaan selvittämiseen. Nyt pysäyttelin useammassa 2. ja 3. kauden jaksossa aloitusrainaa, jossa kassa käyttää myös Maggien viivakoodin lukemiseen tarkoitetussa laitteessa.

Baarikoodi on eri asia kuin viivakoodi, vaikka joku hulvaton on sanan "barcode" niinkin kääntänyt. Suomessa baarikoodi edellyttää nykyään monin paikoin savuttomuutta. (Ei tainnut olla uutta tietoa tuokaan.)

* * * * *

Oscar Wilden Teleny oli puoliksi kiintoisa tapaus, mutta siinä oli kaksi häiritsevää tekijää:

1. Ylenpalttisen eksplisiittinen seksuaalirientojen kuvailu kävi uuvuttavaksi, vaikka toimijoina oli niin naisia keskenään, vastakkaisia sukupuolia yhdessä, kuin kirjan edetessä yhä tiheämmin miehiä keskenään, usein kaksin mutta myös suurempana laumana. En esitä nyt kainoa tai tietäväistäkään, mutta yllättävän vähän tällainen valaisi enää sitten, kun mielenkiintoiset sanavalinnat alkoivat käydä tutuiksi. Nytpä tiedän miten voi käyttää sanaa "priapus", tätä roomalaisten jumalaa palvottiin monin tavoin.

2. Wilde ei ilmeisesti itse edes kirjoittanut Telenyä, pikemmin ehkä toimitti ja stilisoi tuttavapiirinsä eroottisia kuvauksia nippuun, vaikka juonessa onkin yhtymäkohtia sekä Dorian Grayn muotokuvan että Wilden oman elämänkin kanssa.

Kääntäjä Erkki Vainikkala oli ansiokkaissa loppusanoissaan purkanut myös tarinan oidipaalisia viitteitä. Kääntäjä oli saanut lyhentämättömän laitoksen käsiinsä vain saksaksi, mikä voi selittää sitä, että runollisia pätkiä on jätetty sekaan englanniksi, taisi siellä ranskaakin olla. Ehkä ne ovat lainauksia, vaikka kirja ei kerro mistä.

Loppusanoissa kuvataan myös näin: "… Joka tapauksessa tässäkin korostuu narsismin, insestin ja homoseksuaalisten taipumusten välinen oletettu yhteys."
…"[Teleny] on taitavasti havainnollistettu tutkielma homoseksuaalisuuden syistä."
Ehkä kirjalla on sitten relevanssia, jota en sisäistänyt, sillä näistä asioista tietoisuuteni on vähäistä. Muutan Tietoiskujalle. En osaa silti suositella Telenyä.

Huomenna eduskunnan puhemies Sauli Niinistö puhuu Dorian Graysta, kuten linkin takaa paljastuu, tv-sarjassa 10 kirjaa, jotka muuttivat maailmaa. (TV1 16.7. klo 21.55, uusinta 17.7. klo 17.05)

* * * * *

Tammerfest loppuu tänään, päättäjäisesityksenä olisi London Pubissa kuulemma "pornolaulusupersessio", jossa esiintyvät näyttelijät Mikko Kivinen, Otto Kanerva ja Eppu Salminen sekä Pervert Filharmonics. Tuo voi hätkähdyttää herkkähipiäistä, mutta kyse on sellaisesta kulttuuriteosta kuin Junnu Vainion Pahojen poikien laulujen rallattamisesta.

Niissä lauluissa on paljon riimejä, jotka ovat hytkäyttäneet minua tehokkaammin kuin Junnun tutuimmat ikivihreät. Tohtisin jopa ehdottaa, että hän on itsekin voinut ilahtua päästessään käyttämään suuria riimittämisen lahjojaan luovasti eri aihepiirissä, esimerkiksi kappaleessa Aina mielessä, jota kiusallisesti haluttaa laulaa tutussa porukassa pienessä vihneessä.

Mistä pääsenkin viimeiseen tietoiskuuni. Torstaina horjahdin korkin päälle ja erehdyin vielä pikkutunneilla selailemaan Plokistania. Olen voinut silloin jotain tyhmyyksissäni kommentoida, enkä voi toki perääntyä vastuusta, mutta esitän syvät pahoitteluni, koska harkintani on ollut kovin huonoa.

Ei se ollutkaan viimeinen! Torstain paras tarjous osui kohdalle Rautatieaseman kupeen terassilla, ihan siinä Olavi Virran muistomerkkiä* ympäröivän puiston reunassa. Kauppasivat meille oluttuoppeja hintaan 2,50 ja käristivät kaupan päälle vielä grillimakkaraa. Se on kuulkaa jo halpaa minusta, eikä kummassakaan tuotteessa ollut nyrpistelemistä.

Tällä baarikoodilla teen kauppoja mielelläni, kun tupakkaakin oli lupa röyhytellä. Toveri siitä useamman kerran minua muistutteli, kun en kärkkäästi sauhunnut, mutta totesin mahdollisuuden olevan minulle tärkeämpi kuin sen jatkuvan hyödyntämisen.

* * * * *

Vielä yksi! Innostuin viimein kokeilemaan "partaäijää" eli kilon pänikässä myytävää paksua turkkilaista maustamatonta jogurttia. Siitä syntyy ainakin ehdotonta tzatzikia, eikä sekaan tarvita kuin kurkkua, mustapippuria, valkosipulia, viinietikkaa ja oliiviöljyä. Ohje kannessa. Tuo on niin tuhtia kamaa, ettei jogurttia tarvihe valuttaa. Tzatziki oli niin hyvää, että käytin sitä sellaisenaan myös ainoana leivänpäällisenä, patongin päällä.

Tuotetta on useissa ruokablogeissa kehuttu, lopullisen kimmokkeen sain kaverin piipahdettua kylässä, sillä hän kanniskeli pytikkää viikonloppuevääksi. Kelpaa kermaviilin tai creme fraichen korvaajaksi, myös ruoanlaittoon. Kreikkalainen sisarensa "huivieukko" ei muuten lupaa tämän turkkilaisen partaäijän tavoin keittämistä kestävänsä.

*tunnetaan leikillisesti myös näköispatsaana, vaikka se silmääni muistuttaa enemmän vanhaa harppua… tai jotain muuta kielisoitinta.

6 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Tzatzikia pitää saada, sehän on parhaita kesäruokia! Partaäijä vaikuttaa erittäin lupaavalta, täytyy kytätä häntä sillä silmällä rPismassa ensi kerralla.

Maggien hinta on kuulemma joskus ollut summa, jonka vauvan elätys arviolta nielee kuukaudessa Jenkkilän maassa.

Varapygmi kirjoitti...

Tervens, suosittelen lämpimästi niin tzatzikia kuin partaäijääkin. Kaapissa on vielä puoli kiloa, pitää hakea kaupasta lisää kurkkua ja ehkä vaikkapa kanaa kylkeen. On se kyllä raikas leivänpäällinenkin, ohittaa juustomaiset tahmat helposti, eikä 10 ole paha rasvaprosentti siinä tehtävässä.

Hupsu juttu tuo Maggien hinta, rimmaa mainiosti. Hölmöyksissäni vain hain, koska siitä on ollut puhetta niin paarin pöydässä kuin luullakseni joskus Plokistanissakin.

Kaura kirjoitti...

10 on hyvinkin lievä prossa, kun maku ja rakenne ovat kohdallaan. Elämässä pitää olla sen verran rasuvaa, jottei ala narina kuulua nauraessa.

veepygmi kirjoitti...

Tän päivän resetti: kahvin seuraksi täysjyväpaahtoleipää, jonka päälle tzatzikia hyvä kerros. Taisi niitä neljä vilahtaa ohimennen.

Zepander kirjoitti...

Tuo Wilde-keikka oli ensimmäinen hetki jolloin tykkäsin, että Salesta voisi ehkä jossain olosuhteissa jopa pitää. Ei se aivoton ole, eikä juntti.

varapygmi kirjoitti...

Terve Zepa! Näin vain osaksi sen ohjelman, mutta samaan suuntaan meni ajatus. Samat piirteet, jotka presidentinvaalien väittelyissä näyttivät negatiiviselta pehmeydeltä ja selittelyltä, kääntyivät tuossa myönteiseksi puntaroinniksi ja eläytymiseksi. Tai jotain sellaista. Valintakin on kiinnostava, jos Sale on Wilden itse poiminut.