15.4.2007

Senor Nötkött, saanko vaivata?

Lihapullien tekeminen on vaativa projekti, ainakin jos haluaa soveltaa uutta herkkuohjetta, johon törmäsin Pastanjauhajien plokissa. Projekti on edennyt reippaassa viikossa sen verran, että nyt olisi suunnilleen ainekset kaapissa, ellen sitten erehdy juomaan kastiketta varten hankittua jallua tyhjäksi NHL-pelejä katsellessani.

Tässä muutama matkalle osunut mutka:
– Alko oli kiinni lankalauantaina, en saanut hankittua aineksia.
– Poika oli vieraillessaan kovin lihapullavastainen, jouduin tekemään jauhelihasta sen sijaan ison kattilallisen tomaattichilihenkistä hiirenpipanakeittoa ("Se on hyvää, mutta tosi tulista", oli yksihenkisen arvosteluraadin tuomio. Maitoa hänellä kulahti puoli litraa. Kuivatut pikkuchilit ovat arvaamattomia, eikä tulisuutta saanut hukattua edes ruokakermalla.)
– Demi-glacen löytämisessä kaupan hyllystä meni niin paljon aikaa, että sen olisi melkein keitellyt samassa ajassa itse. Olihan se kylmässä, kuten otaksuin, mutta jostain syystä leikkelehyllyjen vierellä.
– Paahdetun sipulin löytämiseen tarvitsin jo hlökunnan apua, kun kyllästyin sahaamaan edes takaisin. Sieltä se löytyi mistä hainkin, mutta lattianrajasta pussissa, eikä sellaisessa muovitötsässä mitä silmämunuaiseni etsiskelivät.
– Eilislauantaina lähdin taas toivioretkelle hakemaan jallua, mutta hairahduin paariin nauttimaan yhden virkistävän. Pari tuntia myöhemmin muuan naistuttava onneksi lähti Stokkalle, niin pyysin häntä tuomaan samalla yksitähtistä koneöljyä. Siitä kului muutama tunti ennen kuin pääsin kotimatkalle. On tuossa vielä enemmän kuin puoli desiä jäljellä.
– Ei ole ollut vielä inspiraatiota alkaa lihapullataikinaa ruuanhimossa vaivaamaan. Antaa lihankin levätä, vaikka heikkohan se olisi, jos haastaisin kaksintaisteluun.

Saattaa olla, että odotusarvot ovat kohonneet tällä välin turhan lähelle huippulukemia. Jospa sittenkin joisi jallun jalluna?

10 kommenttia:

allyalias kirjoitti...

Jallu Jalluna, ruoka ruokana... Huu!!! Ihan jännittää mitä onnistut kehittämään!!!

kervå kirjoitti...

On se vaan ruuanlaitto vaativaa puuhaa välillä :)

Varapygmi kirjoitti...

Tervens, muitakin yökyöpeleitä! Otin sittenkin jo lihan kaapista, rykäisen pullat uuniin, vaikken olekaan matkalla Alabamaan.

Millähän hitolla jaksaisi tehdä muusiakin? Tuntuisi ontolta tuupata pussikamaa tuon seuraksi. Vähän kuin kuuntelisi kultalevyä huonolla neulalla.

Kaura kirjoitti...

Pussimuusi on Iiveliä, paitsi leivonnassa. Meilläkin tehtiin lihapullia, tosin allergikon vaatimusten mukaan. Allergialihapullissa usein korvataan kaikki kielletyt ainekset lihalla (tätä usein kysytään, kun ollaan huolissaan, maistuuko ruoka miltään, jos "kaikki" on kiellettyä), joten perheemme lihaintoisella osastolla ei ole ollut mitään valittamista. Tällä kertaa oli paljon tuoretta sipulia, mustaapippuria (tietty), loraus ruokakermaa ja ropaus suolaa. Koska olen kunnon italialaismamma tein myös muhkean tomaattikastikkeen, johon pullukoiden seuraksi paistoin myös liudan herkkusieniä. Spagetti olisi sopinut parhaiten kaveriksi, mutta eivät nuo valittaneet simpukkamakaronistakaan. Hah, lapseni syövät sieniä! Serves them right, those small sissies.

Raporttia sitten epäilemättä seuraa, kun jallupullerot ovat tyypitetyt? Viimeistään ensi vuonna.

Urpo kirjoitti...

Nälkä tuli. Äsken "lounaaksi" "syöty" juuressosekeitto kalpeni oudosti vertailussa. Siis lihapulliin, joita ei ole vielä olemassakaan.

PS. Se on täytetty! Deadline siis. I will sound my barbaric yawp over the rooftops of the world, vai miten se meni.

Polgara kirjoitti...

Minä peesaan Allya, mulla varmaan tulis jallu juotua ennen pullia ,D Siis että, tuota, niin, tein just sienipiffejä, joten ei ihan hetikohta tule pullerot taas mieleen. Eikä jallu- ja pullahinku tulee koskaan samaan aikaan. Ja jallu menee kerralla, kuten pullat. Ylitsepääsemätön ongelma?

veepygmi kirjoitti...

Lihapullerot väräyttävät sielun sisintä rypsiä vai?

Kaura: jallupullien jälkeen pitää etsiä hyvä pastapullaohje, kun en ole sellaista tainnut koskaan tehdä tai edes syödä. Ehkä raportoin kokkailusta vielä, jos ehdin ja jaksan.

Urpo: Hieno homma, että valmista tuli. Voin vain kuvitella helpotuksen hidasta leviämistä. Juuressosekeitolla on aikansa ja jallupullilla omansa, luulisin.

Polgara: jallua on vieläkin jäljellä, oli niin tyrnä yöeväs, ettei edes ruokaryyppyä kaivannut. Tölkin olutta vain.

Noin yleisesti mainittakoon vielä, että ohjeesta pitää ottaa ainakin osasia vakireseptiin, jolsei alituiseen jaksa viikon projekteja tehdä. Esmes paahdettu sipuli sopii komeasti taikinaan, vaikka sitten pistäisi tuoretta lisäksi kastiin.

Angela kirjoitti...

Ah, tänään juuri lihapullia syöneenä ei heti innosta alkaa näitä jallupalleroita kokkailemaan, mutta ootas viikko tai pari niin johan voisi kokeilla.

Toisaalta voisin ehkä kuitenkin ensin odotella sinun pullaraporttiasi ja pojan tuomiota...että kandeeko sittenkään ryhtyä urakkaan.

--KATA-- kirjoitti...

Ookko sää ihan jäänyt sinne jallua juomaan vai mitä? Olen niin tottunut siihen että päivität blogiasi 3 kertaa päivässä ja nyt huomasin kauhukseni, että jokin mättää!

Angela kirjoitti...

Joo, kovin on hiljaista täällä...huhuuuuuuu pykmiiii!