27.4.2007

Neiti Uskolllinen

Osui tuolla Jäniksenselässä käydessäni kohdalle linkkejä Marianne Faithfullin esityksiin juutuubilla. Siinä on erikoisen, monivaiheisen uran tehnyt taiteilija.

Ensin 17-vuotiaana läpimurto herkkänä folklaulajana, Rolling Stonesin tuella, kappaleella As Tears Go By 1965. Kappale on kuulemma Jagger/Richardsin ensimmäinen oma sävellys, jonka Rollarit levyttivät vasta vuotta myöhemmin 19th Nervous Breakdownin b-puoleksi. Manageri Andrew "Loog" Oldham sulki sällit keittiöön ja käski tehdä kappaleen, jonka tekijätietoihin hän sai itse nimensä vaihdettuaan elokuvaklassikko Casablancasta reväistyn nimen As Time Goes By tuohon lopulliseen muotoonsa.

Vuodelta -65 ovat myös sellaiset Faithfull-suosikkini kuin This Little Bird ja Summer Nights, jotka "Suomen Marianne" Anki Lindqvist levytti samalle singlelle tuoreeltaan: Ne kesäyöt / Pikku lintu (Columbia my 121, 1965). Topi Sorsakoski ja Agents teki tuosta a-puolesta vuonna 1988 nimellä On kesäyö jonkinlaisen hitin, jossa minua on aina vaivannut se, että Topi tuntuu olevan toistuvasti jäljessä muusta ryhmästä, vaikka ajoittain kurookin etumatkaa kiinni, ellei jopa ryntää edelle kooruksessa.

Faithfull eteni (tai taantui, en tiedä) rollaritähtien kullannupuksi ja skandaalihahmoksi, kun brittilehdet revittivät huumekäryjä etusivuille. En viitsi erikseen mainita Mars-patukkaa, jonka löytyminen arveluttavasta paikasta on (perätön?) huhu, josta Marianne itse on vääntänyt vitsiä ja väsynyt puhumaan jo muinoin. Tuolta 60/70-luvuilta on myös meriiteissä lukuisia elokuva- ja teatterirooleja.

Paluu vaikean huumekierteen ja kadulle päätymisen jälkeen oli hieno ja yllättävä, albumilla Broken English vuonna 1979. Tuon levyn herkkuja olivat ainaskin nimikappale ja Dr Hookin styke Ballad Of Lucy Jordan, joka säväytti elokuvakerholaisia Dusan Makavejevin leffassa Montenegro eli helmiä ja herjoja (Ruotsi, 1981). Eniten ällistytti se, että Faithfull uskalsi tarttua suureen John Lennon -suosikkiin Working Class Hero ja tehdä siitä järäyttävän version.

Myöhempää uraa en ole seurannut kovin tarkkaan, mutta yksi pysyvästi pollajukeboksiini jääneistä kappaleista on A Child's Adventure -albumin (1983) raita Falling From Grace.

Täydennykseksi Jäniksenselkäläisiin linkkeihin halusin tuupata tänne vastakohdat uran alusta ja läheltä nykypäivää, kuten YouTube ne esittää…

This Little Bird (pari otetta vuodelta 1965 sekä muistelua 2000-luvulta, 1:32)

Working Class Hero (jäätävä live vuodelta 2000, 6 min)


Juttu oli karata täysin käsistä, koska kytkennät lukuisiin muihin hahmoihin musiikin ja elokuvan puolella ansaitsisivat oman kappaleensa, mutta jääkööt Kenneth Anger -, Dr Hook - ja erityisesti Lennon- ja Jagger-viittaukset tekemättä.

Ei kommentteja: