14.2.2008

Tieteen ja skan maailma

Voi pyhä lehmä, että tissifantasiat voivatkin iskeä suoraan suoneen. Muutama vuosi sitten kiersi sposteissa leike "tutkimuksesta", jonka mukaan daisarien katselu 10 minuuttia päivässä parantaa miesten terveyttä ja pidentää ikää. Se hymähdytti kerran, siihen on kuullut viittauksia välivuosina ja se on aika avuton konsti johdattaa puheet muka rohkeammille vesille.

Huomasin Aamulehden nettisivuilta jokunen päivä sitten, että ahdistelu-teeman alle oli rykäisty uusinta näistä "tutkimustuloksista", mikä vaikutti melkoiselta rimanalitukselta. Toimittaja ilmeisesti käyttää ohjenuoranaan varoitusta, että uutisten tarkistaminen on pilannut monta hyvää juttua. Eilen looraan tuli pari ilmaisjakelulehteä, Tori ja Tamperelainen, joissa kummassakin käsiteltiin samaa "tutkimusta" – Trelaisessa sentään vain Juorukello-palstalla, mutta Tori avaa sillä pääkirjoituksensa (leikkeet ohessa, klikkaamalla isommaksi). Kumpikin näistä viittaa Iltalehden, hmmmm, uutiseen, jota en ole nähnyt.

Aamulehden linkin kommenteissa sentään parikin tahoa valistaa, että juttu on ilmasta tempaistua huttua vuosien takaa, mallia "Ufo kaappasi koirani, joka synnytti kaksipäisen muukalaisen". Siellä oli mm. tällainen linkki. Tutkimustulosten totuusarvosta en sinänsä osaa sanoa mitään, mutta uutisoitua tutkimusta ei ole näemmä koskaan tehty. Onhan se tuttu kevyen journalismin prinsiippi, että kaikki keinot saada tissit esille ja perustellusti kuvitukseen on käytettävä, mutta eikö voisi keksiä uusia ja omaperäisiä tekosyitä? Eivätkä nuo ilmaislehdet edes käyttäneet kuvitusta, mikä tässä erityisesti tietenkin sieppaa.

Jaaha, olisi ollut jotain oikeaakin kirjoitettavaa, mutta nyt hätistellään töiden pariin. Sen verran varmaan ehtii vielä, että asiallisimman käsittelyn eduskunnan kalapuikkojupakasta jouduin lukemaan ruotsiksi, sillä Hufvudstadtsbladetin nettisivuilla asia kerrattiin etevästi jo viikko sitten harhaanjohtavasti käytettyjä häirintäprosenttejakin purkaen.

Ai niin, ja löysin eilen tiedot vanhasta skarytkytyksestä, joka iskostui takiaisena päähän mainoksesta. Tunnistin kappaleen olevan ikivehreä I'm in the Mood for Love, mutta versio oli hakusessa, enkä ollut huomannut katsoa minkä puljun mainoksessa se alituiseen toistuu. Tekivät Jamaikalla kyllä verevää kamaa 60-luvulla, pitäisi saalistaa kunnon kokoelma mielenvirkistysmusiikiksi. Kantapaarin soittimeen hommasin taannoin Kanttilasta ceedeen It's Ska Time, joka on ehdotonta soundtrackia pilikselle, mutta ei sisältänyt mainoshelmeä. Juutuubilta se mainoskappale löytyi:

Lord Tanamo: I'm In The Mood For Ska

7 kommenttia:

minh kirjoitti...

Ska-renkutuksista tuli mieleen, että ensi viikollahan avataan Helsingissä Fatty Sounds Recordstore, joka tulee keskittymään aika pitkälle ska-reggae-soul-ym-osastoon ja kuulemani mukaan vinyyleissäkin piisaa. Pakko tsekata!

Kuuntelin yhtenä iltana muuten mahtavaa Jackie Mittoo-levyäni ja laitoin samalla sapuskaa; jamaikalainen musiikki sopii ruuanlaittoon täydellisesti, heti tulee roiskittua mausteita vähän löysemmin rantein ja maku on kohdallaan.
-minh-

Varapygmi kirjoitti...

Terve Minh! Jouduin tsekkaamaan Mittoon, joka on näköjään ehtaa vanhaa Skatalites-kaartia ja soittanee siten tuolla Lord Tanamon esitykselläkin.
Kävin muuten katsomassa Skatalitesia Tullilla viime vuosituhannen lopussa, mutta Mittoo oli silloin jo vehreämmillä soittomailla.

Jääneet turhan vähiin Jamaikan rytmit kuuntelussani, ska-intokin lähti Madnessin ja Specialsin ja muun Two-Tonen kaman kautta punkin jälkeen ja seassa. Rennonletkeät nytkytykset nappaavat, mutta jotkut dub-levyt menivät tuoreeltaan enempi ohi.

Muistelen muuten 80-luvulla kehutun Hgin reggaelevykauppaa, olikohan se Black Star. Ehkä Fatty Sounds jatkaa kunniakkaita perinteitä. Nyt lähden katsomaan kirjastosta, jos löytyisi säkällä 60-luvun skata, koska Tanamon rytmit ja huikeat torvet sitä huutavat. Sitten voisi kokeilla ruoanlaittoteoriaasi.

hdcanis kirjoitti...

Jotenkin tuo otsikko on vaikea lukea ilman sitä "pa-" etuliitettä (vaikka kyllä minä ihan skapunkista pidän...)

Varapygmi kirjoitti...

Kas, hd/cd, ei se ihan sattuma ollut, mutta en jaksanut vääntää siitä vitsiä. Harvoin kuulee, välittyvätkö epämääräiset mieleen tulevat viitteet lukijalle, mutta uskon alitajuiseenkin vaikutukseen, että otsikko kertoo sisällön olevan mitä sattuu.

Ei osunut kirjastosta silmään vanhaa skata, mutta löytyipä Excellon roots-kamaa Louisianan rämeiltä, jossa on melkein yhtä rohevia rytmejä, ja Jamaikan suunnalta Burning Spearin ja Black Uhurun klassikkolevyt, jotka kireämpää reggaeta nytkyttävät. Ai änd ai ilahtui.

Mrs Morbidi kirjoitti...

Mietin tässä just yks päivä toutaimia ja syvällisesti ihmettelin miksi juuri ne ovat niin kiinnostavat toisen sukupuolen mielestä. Onko näin joka kulttuurissa? Ei voi olla... Oisko joissain kulttuureissa kiihottavampaa katsella naisen varpaita, tai napaa, tai niskaa? Jos ehtis ni lukis tutkimustuloksia mutku ku ei ehi ku plokata kiireellä.

Varapygmi kirjoitti...

Tutään! Kivahan niitä on välillä miettiä, mutta korostus on viime vuosikymmeninä ollut raskasta riistoviljelyä. En ole vetäytynyt kuitenkaan viikoksi kehon osasia miettimään, onpahan ollut työkiireitä.

Nyt pitää saatella poikaa koulutielle, vaikka aiheesta olisi jotain sanottavaa.

Anonyymi kirjoitti...

En epäillytkään, että viettäisit aikaasi osasia miettien..:)

Toisaalta saatan kyllä itse paneutua aiheeseen kuin aiheeseen huomattavankin pitkiksi ajoiksi, ja jopa äityä etsimään tutkimustuloksia. Tilastoja on aina mielenkiintoista lukea, jos ne on hyvin tehty ja sisältävät kiistatonta mutta ristiriitaista tietoa loppupäätelmien kanssa. Onko esimerkiksi kukaan tutkinut syvällisesti navan merkitystä seksuaalisessa kontekstissa? Ihan oikeesti. Jos tutkitaan sitä, että kumpaa ihmiset käyttävät mieluummin, portaita vai hissiä, halutessaan yläkerroksiin niin kyllähän esim. napaa voisi tutkia myös. Ties mitkä nöhnät sieltä nousisivat pintaan ja kenties muuttaisivat historian kulkua ja käsitystä ihmisen käyttäytymisestä. -ruu