4.12.2007

Vilkko sai mickgreenin

Ei jaksa Mikko Niskasen Sissit nyt napata, kun illalla on tiedossa räyhäkkäämpää sotakuvaa, nimittäin Taistelutovereita ja Kotkat kuuntelevat dvd-kerhossa. Niinpä aloin laitella ex tempore pikkujoululounasta: pannussa kuumenevat lanttulaatikko (taisi olla teidän äitien tekemää) ja kanaa Cordon Bleu (pirkkapakaste).

Tässä ehtii silti taivastella vanhaa kitarasankaria nimeltä Wilko Johnson. Äijän piti esiintyä viime viikolla Tullilla, mutta hän oli estynyt eikä lisäksi saapunut paikalle. Pari vuotta sitten näin hänet bändeineen YO-talolla, murskaavan hyvää kamaa. Melko luotettavalta taholta kuulin, että äijä oli jättänyt ylimääräiset lääkitykset poies, ei takahuoneessakaan suostunut nauttimaan kuin oliko se teetä, vissyä vai jaffaa. Jos linja on pitänyt, peruutus ei siis ehkä ole nk. karitapiot.
YO:lla tuijotin parin pitkän linjan rokherran seurassa naulittuna, kun Wilko veteli kaikki vanhat kataluutensa kitarasta ja basson varrella seikkaili vanha Blockheads-kurko Norman Watt-Roy. Olimme muistaakseni myytyjä itse kukin.

Viime perjantaina kaveri tuli pikkujoulujen jälkilöylyissä piipahtamaan ja riemuitsi siitä, että Wilko oli peruuttanut keikkansa, koska hällä ei olisi ollut paalua mennä katsomaan. Sen sijaan tämä vanha Feelgood-fani kaiveli juutuubilta esiin näytteitä, jotka virkistivät suuresti armanjakin nautiskeluamme hänen hopeanhohtoisesta taskumatistaan.

Ekassa näytteessä tuo tuore kokoonpano höyläsi alkupään Dr Feelgood -bravuuria, joka julkaistiin singlenä 1974 ja avasi myös debyyttiälpeen Down By The Jetty. Kannattaa Wilkon lisäksi kuulostella, mitä kaikkea Watt-Roy ehtii keksiä trioa kuljettavaa rytmiä hukkaamatta. Asiaa epäilemättä auttaa, että Wilko pitää aina huolen myös rytmistä, vaikka ravauttaisi soolonkin. Lava on isompi, muuten vanhojen jäärien meininki on lähellä YO-talon elämystä. Kuten toverini terhensi, eihän se Wilko mikään laulaja kyllä ole, eikä toisaalta hikikään haise pikkuruudulla.

Wilko Johnson Band: She Does It Right (live 2005)

Tästä tuli sujuva siirtymä toiseen Wilkon säveltämään alkuvaiheen singleen, jonka Dr Feelgood esittää ihan helevetin vakuuttavasti tv-ohjelmassa Old Grey Whistle Test. Kiinnitti huomiota, että britit ovat osanneet hoitaa soundit kuntoon tv-studiossa, sillä turhan usein pienessä tilassa paletti hajoaa, mikä tekee monesta tv-livestä aika turhan taltion. Ehkä sekin oli Unplugged-suosion perusteita, että kamarirockin sai soimaan paremmin.

Dr Feelgood: Roxette (tv-live 1975)

Tuosta toveri loikkasi ovelasti Policen ekaan (?) singleen Roxanne, koska olemme yrittäneet näitä paarinpöydässä yhdistää, malliin toisesta sanat ja toisesta sävel. En jaksa kaivaa sitä nyt esiin, mutta löytyi mainio 80-luvun pätkä, jossa Vilkko esittelee erikoista ja tehokasta soittotyyliään.

Wilko guitar method (1:50)

Tämä johtaa vääjäämättä Mick Greeniin, jonka Vilkko mainitsi oppi-isänään tyyliin soittaa rytmiä samalla kun livauttelee koukkujaan tai vetää soolon. En ole kummoinen livelevyjen fani, mutta Mick Green oli varmaan rankimmassa vedossaan The Piratesin livellä Out Of Their Skulls (1977). Siitä on julkaistu kunnon cd-painoskin, jossa on 39 bonuskappaletta – eli käytännössä kaikki muukin Piratesin 70-luvun tuotanto. Näköjään äijiltä on julkaistu hiljattain myös BBC Sessions 1976-78, joka voisi olla retevää kamaa. Tällainen pätkä löytyi juutuubilta, live ilmeisesti 70-luvun lopulta Dingwallsista.

Pirates: Lonesome Train


Kappale on poimittu Johnny Burnette & Rock'n'Roll Trion mahtavalta älpeeltä, mistä irtosi muutakin coveroitavaa. Mick Greenin ja Piratesin taustat johtavat 50/60-luvun aliarvostettuun brittiläiseen rockcomboon Johnny Kidd & The Piratesiin. Vaikka Shakin' All Over oli heitin ylivoimaisesti tunnetuin stykensä, mistään yhden hitin ihmeestä ei ollut kyse. Loistavia vetoja ovat esimerkiksi Please Don't Touch, Restless, Linda Lu, So What, I Can Tell ja… Dr Feelgood.

Niitä ovat monenlaiset Who't, Dr Feelgoodit, Motörheadit ja Seatsniffersit veivanneet.

9 kommenttia:

kervå kirjoitti...

No, onpa ollut pitkään sama basisti. Kävin nuita katsomassa tavastialla joskus ehkä 15v sitten. Silloin oli ikävän niukka yleisö.

Varapygmi kirjoitti...

Jaa Wilkon bändissä? Näin äijän pari kertaa jo 80-luvulla YO:lla, ekalla kertaa nimi oli kai Solid Senders, enkä WJ Bandin muita jäseniä niiltä ajoilta muista. Hönöpäiten olen väittänyt nähneeni Wilkon Feelgoodin kanssa Treen yliopistolla joskus 1975, mutta se taisi olla lainattu muisto, kun veli kävi konsertissa. Isoveljet olivat valppaana, hommasivat ekat älpeet sitä mukaa ja minä sain kolkin eli Stupidityn joululahjaksi 1976.

(Ovat hässineet diskografian Wikissä, Sneakin' Suspicion oli vasta neljäs, ilmestyi 1977.)

Pirates on näköjään käynyt hiljattain Suomessa, missähän Keiteleen jizzum-festivaaleilla se oli. Johnny Spence näkyy menneen bändiin basistiksi jo 1961, samoin kuin Frank Farley rumpuihin ja vähän myöhemmin Green kitaraan. Farleyn terveys kuulemma horjuu, muuten ovat vetokunnossa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Wilko teki pysyvän vaikutuksen Kuusrockin vierailuillaan 1975.

http://www.ouka.fi/kirjasto/musaoulu/rock/kuusrock/vuosittain/1975/1975.htm

Sillä kertaa toinen brittibändi oli Paper Lace (The Night Chicago died, Billy don't be a hero).

Anonyymi kirjoitti...

Terve, Sedis! Tuosta lainamuistostani kuulin, että olisivat olleet Treen Tekulla, se Wilkon aikainen Feelgood. Monelle äijä on jäänyt mieleen, sinäkin näköjään ehdit ajoissa paikalle.

Paper Lace ei iskenyt yhtä lujaa, vaikka esimerkiksi Fast Show'ssa on laulettu vuosikymmeniä myöhemmin Billy Don't Be A Heroa. Ja Vickyn suomennos Chicagosta taitaa yhä soida karaokessa.

Muistelen myös Piratesin käyneen 70-luvulla jollain festivaaleilla, kenties juuri Kuusrockissa, minne yläastelainen ei edes haaveillut matkaavansa. Tre, Hki ja Turku olivat ne paikat, mistä pahimmat nostalgiset keikkamuistot jäivät.

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna 1978 The Pirates oli Kuusrockissa. Tarjolla oli Zappaa, Generation X (Billy Idol) ja Rory Gallagher sekä Darts.

Shakin' all over!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo tarkoitti siis sitä, että olivat tarjolla, mutta The Pirates otettiin...

Anonyymi kirjoitti...

Ai saakeli, olisi Gallagherkin ollut varmaan hurjassa iskussa siihen aikaan, lääkityksestä toki riippuen.

Rööriä pitäisi hommata koneelle, mutta kun on niin saamaton. Vaikkapa vain lp Calling Card lämmittäisi alkuun.

Anonyymi kirjoitti...

Hehee. Sähän puhut mun suulla. Palaan kommentoimaan tätä myöhemmin. Nyt on kiire.

- Prospero

Anonyymi kirjoitti...

Morjens! Jotkut asiat pysyy ja paranoo, ellei sitten itse ole vain nikeltynyt tai taantunut.