19.4.2008

Joka haravaan tarttuu

Viikko tai pari sitten leijonatoveri lähetti spostia, joka myhäilytti. Sittemmin hairahduin paariin ja koetin muistella mitä hän toimensi. Kun viimeksi käväisin kantapöydässä, siellä jatkui taas saman teeman käsittely, joten ilmeisesti se oli hitaalla virityksellä tehnyt vaikutuksen muihinkin.

Sivuhuomio: Olen ihmetellyt monenmoisten amerikkalaisten ohjelmien tapaa nolata ja pilkata tunnettuja hahmoja näennäisen huumorin keinoin paljon rankemmilla sanoilla ja mielikuvilla kuin meitillä on luonteenomaista. Meinaan, jos siellä Valloissa haastetaan oikeuteen ihan järjettömistä syistä yhtiöitä ja yksityisiä, mutta jokin huumorin häiväys antaa luvan solvata mitä vain ominaisuutta julkisissa hahmoissa, niin takaraivooni takertunut oikeuskäsitys sotii sitä vastaan.

Ei siinä mitään, pidän räävittömästä huumorista, mutta täkäläiset poliitikot ja taiteilijat tuntuvat vastaavasti kovin herkkähipiäisiltä silloin, kun erehtyvät loukkaantumaan jostain pikku sutkauksesta. Taidamme olla totisia torvensoittajia, mutta se voi olla kääntöpuoli, kun toisaalta ihmiset ottavat puheet, omansa ja toisten, jotenkin ohimenevää vakavammin. Helposti ärsyttää, jos törmää kaksoisstandardiin, että pidättää itsellään oikeuden rusentaa muita, mutta itse ei kestä pientäkään tölväystä.

Siinä spostijutussa ei tietenkään viitattu oikeisiin, eläviin ihmisiin ja nimetkin oli varmaan vaihdettu. Leijonatoveri vain pyysi apua, koska ei tiennyt mitä ihmettä pitäisi vastata, kun joku Oras Tynkkynen oli kuulemma lähettänyt tällaisen tekstarin:
"Oletko haravoinut takapihaasi?"

Avulias tiikeritoveri ehdotti seuraavaa toimintamallia:
"Kysy siltä, että mahtuuko sen puutarhaan yksi Kanerva."

Nämä olivat lähtökohtana, kun juttua kehiteltiin niin levottomalla tavalla, että eräskin viehko naisihminen äimisteli ja pahoitteli, kuinka kantapaikasta on yhtäkkiä tullut seudun vilkkain homobaari. Juu, en yhtään muista, mitä kaikkea aiheesta veisteltiin.

* * * * *

Katselimme äsken pojan kanssa ilmeisen uutta ohjelmaa nimeltään Biisikärpänen. Kävi oudosti tunteisiin kuulla niin paljon aitoja pätkiä tutuista kappaleista, joita en ole alkuperäisinä versioina kuullut vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Totesin, etten pärjäisi lainkaan kisassa, koska en muista sanoituksia läheskään kirjaimelleen, mutta jos kisana olisi tunnistaa esittäjät ja kappaleet vaikkapa viiden sekunnin pätkän perusteella, niin osakkeeni kohenisi(vat).

Näitä nostalgisia tunteita, seksuaalisia vihjauksia ja unohtuneita kappaleita voisin kätevästi nivoa yhteen erityiseen juutuubilinkkiin. Veli innostui joskus 80-luvun alussa Tukholmassa vieraillessaan majoittajansa kokoelmista löytyneestä amerikkalaisen laulajattaren Meri Wilsonin singlestä, joka oli ilmestynyt 1977, noussut yllärihitiksi Englannissa ja jäänyt luultavasti vaille huomiota Suomessa. Video on olematon, kirjaimellisesti, mutta kappale on kyllä ainutlaatuisen kiehtova, varsinkin jos jaksaa kuunnella sanoja.

Meri Wilson: Telephone Man

Hän oli siis eri nainen kuin 1980-luvulla vaikuttanut Mari Wilson, eikä hän mennyt esimerkiksi Veikko tai Pekka Vennamon kanssa naimisiin ja ottanut miehensä sukunimeä.

Sen verran tarina vielä jatkui, että jossain vaiheessa samainen veli löysi Wilsonin albumin First Take jostain sekatavarakaupasta noin markalla tai kahdella. Sain itsekin hankittua kappaleen samaan pilkkahintaan ja ehdin pyöräyttää tuon hitin moneen kertaan ennen kuin luovuin levyistäni vuonna 1986. Nyt hiukan harmittaa, etten tutustunut albumin muuhun sisältöön juuri lainkaan, sillä juutuubin kommenteissa joku kehuu sitä hyväksi kokonaisuudeksi. Kannen perusteella olisi luullut sitä keskivirran huitaisuksi, joten yhden kappaleen riemua ei uskaltanut pilata.

Jaaha, unta kuulaan, työpaineet ovat hirmuiset vielä muutaman päivän. Jälkihuomiona mainittakoon, että kappale on päässyt vanhenemaan pahasti. Turha haaveilla enää puhelinasentajasta, joka ehdottelisi tuohon tapaan paikkoja, tapoja ja ääniä. Eihän sellaista varmaan saisi edes kiinni kuin tunti- ja päiväkausien jonotuksella.

5 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Veljet on kyllä just niitä kaikkein pahimpia.

Anonyymi kirjoitti...

Eräs viehko naisihminen varmuuden vuoksi toteaa, että poikarakkaus on ihan kaunista, mutta olihan se järkkyä nähdä ja kuulla, kun ihan ihkuina heteroina pitämänsä miekkoset intoutuivat viettelemään toisiaan. Siinä jäi kyllä blondi ihan vailla huomiota... ;-)

Ei vaan, oli varsin hauska ilta, jonka perään tosin alkoi kolmen viikon sairausloma. Että sen verran koville otti.

"I don't wanna talk
about things we've gone through..."

ystävänne
Agnetha

Varapygmi kirjoitti...

Kas terve! Sano muuta, Kaura.

Agnetha, sinäkin täällä! Kerrassaan epäonnista, niin viettelyt kuin varsinkin saikku. Mistä tulee mieleeni, että toivottavasti et pahastu, jos lähestyn huomenna spostitse, kerta pitäisi tarkistaa pari nimiasiaa.

Kun meni synttäritärskyt puihin, niin kysäisin pojalta mitä tehtäisiin sen sijaan. Mummilaa nostin tyrkylle, mutta poika halusi Vapriikkiin museoimaan. Pimiää jo sinänsä, vaikka olikin hauskaa, mutta kun herkkuja olisin tyrkyttänyt museokaupasta ja -kahvilasta, niin hänen valintansa oli lasi vettä ja karjalanpiirakka.

Ei tarvihe edes sanoa, että syö jotain järkevää. Enkä ole mitenkään kieltänyt karkkeja, limpsaa, pullaa tai sellaisia, jos nyt en alituiseen niitä tyrkytäkään, paitsi jäätelöä, nykyään sitäkin vaisulla menestyksellä.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä kultturelli puutarhanhoitovinkki:
http://areena.yle.fi/toista?id=1200800

Jokohan alkaisi riittää tätä lajia...

Agnetha

Varapygmi kirjoitti...

Se on kyllä sarmantti esitys, Donnaa on mobilisoitu. Löysin linkin vähän aikaisemmin Urpon sivuilta, mutta se kesti komiasti uusinnan

Taas uuvuttaa, koska korjausvaiheesta tuli yllättävä hässäkkä, mutta valoisalta puolelta on sanottava, että taitaa syntyä hieno lehti kylkiäisineen.

Vielä kun voisi olla tyytyväinen kaikkiin teksteihin… ehkei jo-tauti ota satunnaisen lukijan silmään yhtä paljon.