18.10.2007

Tähän lainausmerkit

Kun olin päässyt täysikäisyyden puolelle ja isäkin oli kai hyväksynyt sen, kuulin usein aamiaista tai päiväruokaa nauttiessamme hänen ohimeneviä mietteitään ja kiukustumisiaan sanomalehtien kielenkäytöstä, muoti-ilmauksista ja pinnalla olevista teemoista. Kotiin tuli runsaasti lehtiä, seiskalta aamupalalla luettujen Hesarin ja Aamulehden lisäksi riitti postin mukana tulleista selattavaa vielä päivälläkin.

Tuli vain äsken eräänkin pääkirjoituksen ingressiä silmäillessä mieleen tyylivinkki, jota olen usein soveltanut epävarmoina hetkinä. Tässä skannaus, Kiekkolehti 24/07, 17.10., kirjoittanut Hannu Kauhala.

Isä esitti maksiimina, ettei lainausmerkkejä ole syytä käyttää tuossa ingressissä esiintyvällä tavalla kovin usein, jos koskaan. Että on huonon tyylin merkki, jos tarvitsee lainausmerkkejä normaalissa tekstissä kuvaamaan sanan tai ilmauksen omasta kielenkäytöstä tai valitusta rekisteristä poikkeavaa luonnetta. En millään muista mitä hän täsmälleen sanoi, mutta olen pyöritellyt ajatusta itsekseni ja taipunut samalle kannalle, että yleensä ilmaus joko kelpaa tekstin sekaan ilman lainausmerkkejä tai sitten se ei kelpaa niiden kerallakaan.

Tuon pääkkärin otin vain käteväksi esimerkiksi, en lainkaan sillä mielellä, että yrittäisin tuomaroida kielenkäytön laatua. Tyyli on kuitenkin erilainen kuin omani, sillä luultavasti jättäisin sekä sanan 'konttaa' että tutuksi käyneen ilmaisun 'äänestää jaloillaan' ilman lainausmerkkejä. Ymmärrän syyt niiden irrottamiseen, mutta luottaisin niiden pärjäävän omillaan.

Jos hakisi poikkeuksia, milloin lainausmerkit ovat minusta toimiva keino, niin esimerkiksi käsiteltyyn ilmiöön tai henkilöön liittyvä, omasta kielenkäytöstä poikkeava ilmaus on minusta kätevä irrottaa lauseesta lainausmerkeillä. Siihen tapaan, että Varapygmi oli taas "hönöttelemässä", jos olisi yleisessä tiedossa, että tämä herra suosii tuota ilmaisua (ja puuhaa).

Joskus tulee kikkailtua niin, että pyrkii saamaan ironisia "sävyjä" lainausmerkeillä, mutta se on vaikea tyylilaji, sillä monen lukijan silmässä pilkan kärki voi kääntyä kirjoittajaa vastaan. (Kuten tässä olisi minusta aivan ansaittua.)

Rasittavaksi kliseeksi on käynyt tapa esittää tiettyjen sanojen ristiriitaisuus yhteydessään lainausmerkeillä ja tehdä se "vain" joka toisessa kappaleessa. Samoin silmääni näyttää jankutukselta, jos käyttää toistuvasti lempinimiä ja erottaa ne aina lainausmerkeillä. Jos on käytännöllistä toistaa lempinimeä, minusta riittää, jos lainausmerkkejä käyttää vain ensimmäisellä kerralla jutussa, samaan tapaan kuin käytetään kursivointia nimissä.

Muistin vasta, miten isää "korvensi" [sic] erityisesti tyylikeinon synnyttämä mielikuva kirjoittajan harhaluuloista. Niin kuin sukkeliksi uskottujen ilmausten erottaminen tällä konstilla taianomaisesti loisi kuvaa taitavasta sivaltelusta, johon voi "ympätä" armollisesti rahvaankin ilmaisuja. Siis että kirjoittaja nostaisi itseään ja tekstiään ylempään luokkaan vähättelemällä krouvimpeja tapoja ilmaista asioita. Vaikutus kääntyy kiusallisen helposti päinvastaiseksi, kuten saattoi huomata vaikkapa yleisönosastokirjeistä, joissa saattoi olla "lainausmerkittelyä" joka virkkeessä.

Kyse onkin vain yleisesti tyylikikkailuja koskevista säännöistä, miten niiden kanssa on syytä olla säästeliään varovainen, sillä ne vievät tilaa oikealta sisällöltä ja käyvät kovin helposti rasittaviksi. Jos sisältö kantaa, se maistuu parhaiten tiiviisti, luontevasti ja yksinkertaisesti esitettynä. (Niitä asioita, jotka minun on helppo "ymmärtää", mutta kiduttavan vaikea "toteuttaa". Heh heh, eikö edellinenkin virke ole kelpo esimerkki, kuinka paljon paremmalta sama näyttäisi ilman lainausmerkkejä?)

Oho. Minun piti kirjoittaa ihan muusta aiheesta, mutta olkoon tämä polkka nyt pitkä jaaritus lainausmerkkien vaaroja koskevasta vähäpätöisestä ja hennosta mielipiteestäni. En uskalla pistää sitä enää isän nimiin, koska olen luultavasti vääntänyt alkuperäistä mietettä johonkin suuntaan.

16 kommenttia:

Jazmanaut kirjoitti...

Yksi äryttävimmistä kirjoittamisen tehokeinoista on se, kun kirjoittaja ajattelee lukijan ajattelevan tietyllä tavalla ja kertoo sen:
"Jarkko tuli aamuyöstä kotiin ja kyllä! Hän oli jälleen kerran kännissä kuin käki."

Varapygmi kirjoitti...

Moro Jaz! Huvittavaa, mutta kaikkien tehokeinojen puntaroinnista tulee mulle syyllisiä vainoharhoja, että olenkohan taas mokannut tuolla lailla. Jopa tuon ite kirjoitetun kohdalla. Tuollaista dramaattista eläytymistä lukijan puolesta en kyllä taida saada irtoamaan.

Pitäisi ottaa taas kuuri, että pyrkisi kirjoittamaan näkkileipää pitemmän rupeaman, ilman turhia vahvikkeita, tilkesanoja, outoja sanajärjestyksiä ja tehokeinoja, niin erottaisi taas omastakin tekstistä lauseet, jotka ovat pohjaltaan terveitä.

Tarkoitan, että tuokin polkka alkoi oikeasti halusta ohimennen mainita isän yksi keppihevonen, mutta se karkasi omaksi kikkailuksi lainausmerkeillä myös räikeän väärillä tavoilla. Huomasin miten helposti yksinkertainen ajatus vääntyy monipolviseksi ja raskaaksi kökkövirkkeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Vara-p: olipa hieno kirjallinen "syrjähyppy" (sori, en voinut vastustaa) keppihevosesta lainausmerkkien väärinkäyttöön. Yhtä kaikki, ihan tärkeästä asiasta kirjoitat. Muistan jostain akateemisista suomen kielen opintojen hämäristä syövereistä (ihan hirveitä kielikuvia)kielenhuolollisen säännön: jos lainausmerkkejä käytetään muuhun kuin suorien sitaattien tai lainausten ilmaisemiseen, on niiden käyttö tuolloin pääsääntöisesti oikeinkirjoituksen vastaista.

Tuli tästä mieleen, kun kuuntelin eilen radiosta Ilkka Kanervan turinoita omasta lapsuudestaan (oli muuten oikeasti hyvä). Jos hänen puheensa translitteroisi tekstiksi, niin suurin osa verbeistä, adjektiiveista, substantiiveista olisi lainausmerkeissä.

Varapygmi kirjoitti...

Kas, kiintoisaa, että se on yksiselitteisesti oikeinkirjoituksen vastaista. En muista olenko törmännyt asiaan vähien opintojeni varrella, nuppi vain sanoo vaikutuksen olevan helposti erilainen kuin tarkoitettu.

Hauska kuulokuva syntyy Kanervasta, voin kuvitella helposti painotuksia. Silloin kun lainausmerkit olivat erityisesti huudossa, vuoroin ällötti ja huvitti niiden siirtäminen myös puhekieleen jopa käsimerkkeinä. Erittäin otollista maaperää ironialle ja sarkasmille, kun sai tilaisuuden käyttää umpitökerösti niitä käsimerkkejä.

Jälleen sama kuvio, puhuja uskoi olevansa nokkelan "staili", mutta vaikutelma saattoi olla toinen.

Anonyymi kirjoitti...

Pygmi: pitää hieman oikaista itseäni edellisen kommentin takia. Hämmästelysi oli oikeutettua, ei voi sanoa, että se olisi "leksikaalisesti" oikeinkirjoituksen vastaista, turhien lainausmerkkien käyttö on pikemminkin (tyylillisesti) hyvän tekstin vastaista.

Mutta, mutta: huomaanpa itsekin käytteleväni noita sitaattimerkintöjä - siis muuallakin kuin tässä kommenttiketjussa - aikas levottomasti, joten mikäs minä olen tässä olemaan kielenhuollon "Matti Klinge".

veepygmi kirjoitti...

Jep, tuo rimmaa hyvin isäni maksiimin kanssa, enkä tosiaan tiennyt oliko se yksityisajattelua vai opitun säännön muotoilua.

Huvituin äsken selatessani tuoreemman pään polkkiani, sillä supersankarijutussa olin käyttänyt lainausmerkkejä ristiriitaisuutta ilmentävässä tarkoituksessa, tyyliin "vain". Muunneltu lainaus runsain lainausmerkein: ""Raipe"… "jäähdytteli" Malmössä 1989-96".

Tarkoitus oli kai esittää jäähdyttelyn olevan huvittava sana, jos äijä painaa kaukalossa vielä 11 vuotta myöhemmin, mutta turhat ne hipsut ovat tuossakin. Liityn siis "Matti Klinge-kerhoosi".

EV kirjoitti...

Tuo sitaatti on melkoista kieli-ilottelua ilman lainausmerkkejäkin: "Tukea käänteen saamista", siis mitä? "Protestoida seuraa vastaan", siis jääkiekkoseuraa vai katsomossa olevaa seuraa eli yleisöä vastaan?

Lusikalla annettua ei voi Kauhalalta vaatia.

veepygmi kirjoitti...

Terve, EV! Kappas tosiaan, ainakin 'käänteen saaminen' on kovin epämääräistä ja löysää. Ajatus eksyi muualle jo niistä hipsuista, äsken aloin vasta lukea pääkkäriä ajatuksen kera läpi.

Pidän usein Kauhalan ajatuksista, enkä tosiaan pyrkinyt hänen tyylistään viistoilemaan, mutta urheilupuolen kirjoituksissa tapaa paitsi rennompaa kirjoittelua, myös sisältöä häiritsevän vetelää kieltä. Puhumattakaan suhteettomasta hehkuttelusta tai yksisilmäisestä haukkumisesta.

Sorrun itse samaan usein, joten en ryhdy hurskastelemaan. Näitä puutteita huomaa selvimmin, jos on jostain asiasta eri mieltä.

Polga kirjoitti...

Aloin heti miettiä, mitä käytän väärin: alkoholia, ...ta, sanoja, erilaisia välimerkkejä ja satavarmasti kyllä! En voi vastustaa vähintään kolmen huutomerkin käyttöä ja HUUTAMISTA!!! Tunnen suuria omantunnontuskia ja suorastaan piehtaroin itsesäälissä sekä anon anteeksi Lokistanian weppimaasterilta. Jäks. Juu, sanavahvistuskin tukee minua, se on WPSIKA - ihan oikein, on se!!!

veepee kirjoitti...

Heh, Polga, tuleeko se WP ohjelmasta Word Perfect? Toivon että jaarituksistani käy ilmi, etten kuvittele voivani huoltaa kenenkään kieltä, kunhan imehtelen millaisia kataluuksia tiellä vaanii.

Väärinkäytän itse runsaasti ja halukkaasti viin… eiku kieltä, mutta aina joskus muistaa rinsiipin, että olisi kätevää tietää miten kirjoitetaan oikeasti hyvin, jotta saisi enemmän puhtia ja pontta näihin väärinkäytöksiin.

hdcanis kirjoitti...

"Mutta" "tehokkaalla" "lainausmerkkien" "käytöllä" "tavalliseenkin" "tekstiin" "saadaan" "monimielisyyttä"...(itse tunnustan paheekseni sulkujen ja kolmen pisteen liikakäytön...lainausmerkkejä käytän vain kun oikeasti lainaan jonkun kommenttia)

Varapygmi kirjoitti...

Hee, tapoja väärinkäytöksiin tuntuu olevan aina enemmän tarjolla kuin tapoja kirjoittaa hyviä lauseita, mutta ehkei sekään pidä paitaansa.

P.Olga kirjoitti...

Täytyy nyt kyllä konfirmoida tästä asiasta muitakin! Silloin voi tuntea itsensä taas niin galvanoituneeksi henkilöksi... ,D Että minäkö muka tahallani käyttäisin kiltteyttäni väärin - ei pidä paikkaa, ei.

"Angela" kirjoitti...

Täälläkin yksi "väärinkäyttäjä" ja "väärinkäyttäjä" (ja kädet mukaan)

;) :D :) ;D :/ :O :P :o 8)
nämäkin ovat kivoja

Allyalias kirjoitti...

Täällä yksi lainausmerkkien väärinkäyttäjä ilmoittautuu mukaan. Jos en saa lainausmerkkiä joka päivä, minun pitää varastaa kaupasta elektroniikkaa ostaakseni sitä "alamaailmasta".

Varapygmi kirjoitti...

Tervens te! Meinasin repeillä tuosta elektroniikasta ja "alamaailmasta".