26.5.2008

Ornitologi avannossa

Huh, ei opiskelu kirpaissutkaan niin pahasti kuin pelkäsin. Nyt on eka päivä takana ja aikanaan pitäisi olla sitten kystä laittamaan pikkuvirmaa pystyyn, että saa jotain tolkkua freelance-hommien laskutukseen ja verotukseen sekä laitehankintojen kustannuksiin. Ehkä ojasta allikkoon, tiedä häntä.

Se on kyllä sanottava, että edelleen on vaikea avata suuta outojen ihmisten piirissä (varsinkin sellaisten, joita ei ennalta tunne), jos pitäisi itseään kuvailla ja esitellä. Eipä hätää, kyllä siinä pakolliset saa kakaistua, mutta huomion keskipisteenä oleminen ei ole mun juttuni.

* * *

Aamulehdessä esiteltiin tänään lintujen jälkikasvua ulkoistetuissa kalsiumkarbonaattisissa kohduissaan. Minua ilahdutti erityisesti kauan kaivattu valaisu ikiaikaiseen kysymykseen, suorastaan klassikkojen klassikkoon. Viisasten kerhoa nimittäin kuuleman mukaan vaivattiin jatkuvasti yhdellä ja samalla ornitologisten kysymysten helmellä: "Minkä väriset ovat rautiaisen munat?"

Tämä tapahtui tietenkin aikakautena, jolloin puheenjohtajana toimi Tauno Rautiainen (1945-62), eli ennen minun radionkuunteluaikojani, hyvä jos hautomisvaiheeseen ehdin jakson lopussa. Taunon vaimon Kirsti Rautiaisen muistan kyllä hyvin Tupla tai kuitti -visailusta, hän olisi tiennyt kenties vastauksen niin sanotusti lonkalta.

Kuten oheisesta kuvituksestakin näkee, oikea vastaus klassikkokysymykseen on: Rautiaisen munat ovat pienet ja sinertävät. (Mutta niitä voi olla perätens 4-6. Kuva on siis skannaus, AL 26. 5. 2008.)

Onkohan Trio Niskalaukauksen ex-johtajaa usein vaivattu tällä teemalla? Outoa sinänsä, etten ole tainnut ikuna vaivautua sen vertaa, että olisin tutkinut vuosikymmeniä askarruttaneeseen kysymykseen vastausta.

"Palaver on päättynyt."

4 kommenttia:

jospa kirjoitti...

Sinertävät? kuvassa näyttää kyllä selkeästi vihreältä, vai onko väri muuttunut skannatessa?

jospa kirjoitti...

Oikeasti piti muuten tulla jättämään tänne joku viksu kommentti, kun olen lueskellut sua jo kauan, mutten (kai) koskan kommentoinut... nyt tuo edellinen kommentti näyttää aika karulta, sori! :-D

Varapygmi kirjoitti...

Heh. moro! Ja no fear, piti jo aiemmin kommentoida, mutta se jäi spostikiireiden jalkoihin.

En ole tosiaan ihan varma ovatko ne sinertävät, mutta se sopi runolliseen (köh) kokonaisuuteen paremmin. Minusta väri on sinivihreä tai vihersininen, siis jotain turkoosin suuntaan, mutta en lähtisi siitä kaksintaisteluun. Aika karu oli koko iänikuinen jupinani rautiaisista, sattui vain myhäilyttämään se munakartta.

Tartteepa katsoa linkistä, minne nimesi vie, sillä en taida tuntea kyperpersoonaasi, mutta on hauska tavata.

Anonyymi kirjoitti...

miksi ei:)