3.1.2009

Visa kirjojen keskushahmoista

Törmäsin pariin kirjan sankariin, joiden nimet huvittaa kirjata ylös. Tuli mieleen, että niistähän voipi pistää tänne kirjavisan, jos vaikka joku on etevämpi tunnistamaan niitä.


Alla on kourallinen keskushahmoja erilaisista merkittävistä romaaneista. Jos huvittaa arvuutella, kommenttiloora on vapaasti käytössä, vaikka nuo varmaan olisi helppo kaivaa esiin KVG-metodilla. Siksi suosittelen kokeilemaan ensin muistin rapsuttelua, koska ei tästä kunniaa kummempaa voi voittaa, jos sitäkään. Järjestys on satunnainen.

Siis mistä merkkiteoksista ovat tuttuja nämä henkilöt?

1. Paul Pennyfeather (EDIT: ja eräskin äiti > lady Metroland)

2. Arthur Simpson

3. Winston Smith

4. Catherine Earnshaw

5. Summer Maple

6. Philip E. Marlow

7. Adrian Leverkühn

8. Jake Hoikka

9. Guy Haines

10. "Boo" Radley (ja Scout Finch)

11. Holly Golightly
(meinasin unohtaa viimeisen listasta)

Eivät nuo kaikki klassikoita ole, enkä ole tainnut kaikkia kokonaan edes lukea. Olivatpa sellaisia joita oli mielen pinnassa tai löytyi hyllystä. Jotain on saatettu kysyä Trivial Pursuitissakin. Olisin itse ollut tyytyväinen, jos olisin edes pari kolme ilman apuja muistanut. Joihinkin viittoillaan silloin tällöin joko kirjallisuustieteessä, elokuvien, musiikin ja muun kulttuurin yhteydessä tai lainauksien merkeissä.

11 kommenttia:

hdcanis kirjoitti...

Tunnen kaksi, Holly Golightly on Aamiainen Tiffanylla -kirjasta ja Boo Radley To Kill a Mockingbirdista, mika se on suomeksi...kuin tappaisi satakielen?

Pari muutakin kuulosti tutulta mutta ei nyt lahde.

Varapygmi kirjoitti...

Jep, nehän ne. Arthur "Boo" Radley on kiinnostava vetäytyvä hahmo, minäkertojana tuossa Kuin surmaisi satakielen on tyttölapsi Scout Finch. Nämä liittyvät sikäli toisiinsa, että kirjailijat Harper Lee ja Tiffanyn Truman Capote olivat pitkäaikaisia ystäviä.

Anonyymi kirjoitti...

Winston Smith on 1984:stä.
Marlow varmaan se dekkarihemmo vai oliko se Marlowe, mutta kirjasta ei tietoa. Ties vaikka useampi. (Wikipedian käyttö olisi epäurheilijamaista.)

Varapygmi kirjoitti...

Näino, Orwelliahan se. Raymond Chandlerin sankari Philip Marlowe on eri mies, joka taitaa esiintyä ainakin seitsemässä romaanissa, kun taas tämä Philip E. kiroaa vanhempiaan, että ovat niin hölmösti valinneet dekkarista muistuttavan etunimen. Hän olisi mieluummin vaikka Christopher, keskiajan runoilijan mukaan.

Varapygmi kirjoitti...

Anteeksi, ei sentään keskiajan, vaan renessanssiajan 1500-luvun lopulta. Shakespearen aikalainen.

Anonyymi kirjoitti...

Roolipeliin tsekkeliin totee:
Aika harva jäi haaviin, kun arvailin ja googlasin perään.
Paavo Rintalan "Pojat"-pokkarin ostin juuri Hgin Kirjamessuilla, joten Jake Hoikka on hyvässä muistissa (nuoren Loirin kasvot saaneena).
Farley Grangerin fasadi puolestaan on tennistaituri Guy Hainesin ilmiasu Patricia Highsmithin "Muukalaisia junassa" -dekkarissa.
Marlow on "laulavan dekkarin" hahmo, vaan onkos romaaniksi laskettava tuo Dennis Potterin näytelmä/tv-teksti.
Boo ja Holly olivat tutuimmat.
Varsinaiset veikkaukseni menivät niin ruhtinaallisesti pieleen, jotta ei niistä sen enempää.

Varapygmi kirjoitti...

Jou mama, Rintala, Highsmith ja Potter olivat haussa. Onhan sekin totta, ettei Laulava salapoliisi ehkä ensisijaisesti romaani ole, vaan kirjana olen sitä juuri lukenut. Tsori, jos oli hämy.
Jos viisi löytyi, se on vankkaa työtä, luulisin.

Totesin ettei Arthur Simpson taida löytyä ihan heti kuuklaamalla, moni muu kyllä. Liian tavallinen nimi, kuten hahmolle sopiikin.

Anonyymi kirjoitti...

ja kukapa muistaisi Boo Radleysin tsipaleen "..wake up it's a beautiful morning.." jostain ysikytluvun puolivälihämäristä. Voittaja voi tulla vääntämään kättä Kemijärven juna-asemalle. Terv. Universale

Varapygmi kirjoitti...

Ters! Siinä onkin toinen yhteys Leelle ja Capotelle, kun Boo Radleys ja Holly Golightly ovat myös levyjä tehneet.

hdcanis kirjoitti...

Piti sitten googlailla/wikipedittaa muutama noita...ai se Earnshaw oli tuo hahmo, Levenkuhnin ja Pennyfeatheirn kirjoja en ollut lukenut mutta kirjojen nimet kylla tunnistin...

Ja Arthur Simpson loytyi ainakin parista leffasta mutta mahtoiko olla kyse niista. Summer Maple ei antanut mitaan muuta kuin puutavaraa.

Varapygmi kirjoitti...

Jaaha, johti kovempiin aineisiin. Laitan varmaan huomiseksi vastaukset esiin, eiköhän nuo ole jo nähty. Tulin kanssa eilen vilkaisseeksi, löytyvätkö Simpson ja Maple lisäsanoilla, niin kun ekaan liitti "book" ja tokaan "kirja", sitten tuli osuma alkupäähän.

Saattaapi vaikuttaa hämyltä myös tuo suomalainen, kun ei sitä jalustalle ole nostettu, mutta luin sen hiljattain ja virnuilin keskushahmon nimelle.

Joo, mutta huvittaisi jotain kommenttiakin pistää vastauslistaan, joten lykkään vielä tovin sen kokoamista.